Contractul dintre China și SUA ce poate pune Europa pe butuci
Autor: Simona Haiduc | 19 oct 2021, 22:52
Lege promulgată: Cererea de înscriere în Cartea funciară poate fi depusă și online
Lege promulgată: Cererea de înscriere în Cartea funciară poate fi depusă și online
Un acord între companii chineze și americane pentru furnizarea de gaze naturale lichefiate (GNL) ar putea pune crea o mare problemă pentru Europa, ar fi o lovitură cumplită pe fondul gravei crize energetice cu care se confruntă Bătrânul continent, afirmă, într-un comentariu pe această temă postul german de televiziune n-tv. Concluzia fiind că, dacă nu intervine ceva, Europa ar putea fi pusă pe butuci.

Potrivit sursei citate, sunt cel puțin cinci mari corporații chineze care negociază activ cu exportatorii din Statele Unite un contract de mai multe miliarde de dolari pentru furnizarea de GNL, mai precis zeci de miliarde de dolari. Ce om de afaceri nu își dorește astfel de contracte

"Ne așteptăm ca aceste contracte, aflate în faza finală de elaborare, să fie semnate până la sfârșitul anului", a declarat pentru televiziunea citată unul dintre negociatorii de la Beijing. El a precizat că s-a mers la această decizie în special din cauza "crizei energetice globale și a prețurilor pe care le vedem acum. În momentul de față, livrările din Statele Unite de gaze naturale lichefiate sunt mult mai atractive”, a adăugat el.

Potrivit n-tv, dacă respectivele acorduri se vor concretiza, știind bine firea schimbătoare atât a chinezilor, dar și relațiile destul de ”delicate” dintre Washington și Beijing, acest lucru ar putea deveni o mare problemă pentru Europa, care se vede, astfel, privată de o sursă importantă de aprovizionare cu gaze naturale. În plus, gazul natural lichefiat american ar fi putut echilibra piața, provocând o scădere a prețurilor, care au atins culmi inimaginabile în urmă cu câteva luni. 

Citește și Rusia se zgârcește. Gazele vin cu o condiție pentru Europa

Sezonul rece bate la ușă, iar depozitele subterane de gaze naturale din Europa nu sunt la capacitatea necesară. Este adevărat, combustibil există și, dacă este să dăm crezare diferiților oficiali, el poate asigura cererea pe timpul iernii. Necunoscuta în această ecuația rămâne vremea. Dacă vor fi temperaturile extrem de coborâte de anul trecut, atunci nu va fi bine. Mai ales dacă navele de transport al GPL vor continua să ia drumul Asiei. 

În Asia unde China, potrivit n-tv, a depășit deja Japonia ca cel mai mare cumpărător de GNL din lume în acest an și ar putea să își consolideze poziția. "Toate companiile de stat sunt obligate să asigure o aprovizionare sigură. Indiferent de costuri", a precizat pentru postul TV citat alt negociato de la Beijing. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe