Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Inspecția Muncii desfășoară controale la companiile din energie
Inspecția Muncii desfășoară controale la companiile din energie
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a demarat miercuri Campania de control privind verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în unităţile de producere a energiei electrice.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, campania de control este coordonată de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, şi se desfăşoară în perioada 1 - 28 februarie 2023 în toate judeţele în care există de întreprinderi mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt, care efectuează activităţi de producere a energiei electrice cod CAEN 3511 - această clasă include activitatea instalaţiilor generatoare de energie electrică- prin centrale termice, nucleare, hidroelectrice, cu turbine cu gaze, diesel şi energie regenerabilă (energie eoliană, energie solară, energie de biomasă).

Inspectorii de muncă vor controla toate unităţile cu activităţi în domeniul producerii energiei electrice existente în fiecare judeţ şi vor verifica modul de respectare, de către angajatori, a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria de producere a energiei electrice, modul în care angajatorii asigură condiţii adecvate de desfăşurare a activităţii în special, în ceea ce priveşte asigurarea echipamentului colectiv şi individual de protecţie, transportului la şi de la locurile de muncă, echipamentelor de muncă corespunzătoare activităţilor desfăşurate şi riscurilor prezente la locurile de muncă, efectuării, în siguranţă, a lucrărilor de mentenanţă a utilajelor, şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

"Având în vedere dispoziţia dată de prim-ministrul Guvernului României, dl. Nicolae Ciucă, în şedinţa de Guvern din data de 31.01.2023, începând cu data de 1.02.2023, în toate unităţile care desfăşoară activităţi economice încadrate în codul CAEN 3511 se desfăşoară activităţi de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru desfăşurarea acţiunilor de control, fiecare inspectorat teritorial de muncă a întocmit tematici specifice, în funcţie de societatea ce urmează să fie controlată, după anumite criterii, cum ar fi: specificul activităţii de producere a energiei electrice; neconformităţile identificate la controalele anterioare şi de cele mai frecvente cauze de producere a accidentelor de muncă. Am dispus ca, alături de toţi inspectorii de muncă din compartimentul SSM care, prin fişa postului, au repartizate aceste domenii economice pentru activitatea de control, să fie angrenaţi în această acţiune de control şi ceilalţi inspectori de muncă, cu prioritate cei specializaţi în domeniul electric, mecanic. Şi de această dată, acţiunea este motivată şi de frecvenţa evenimentelor ce au loc în acest domeniu şi de numărul de accidente de muncă care au loc în instalaţiile de producere a energiei", a declarat Dantes Nicolae Bratu.

El a adăugat că în industria producerii energiei electrice cele mai semnificative riscuri care se întâlnesc sunt cele legate de electrocutare prin atingere directă şi indirectă, explozie, incendiu, de neutilizarea mijloacelor şi echipamentelor de protecţie adecvate şi de nerespectarea procedurilor de lucru.

"Din cauza riscurilor specifice acestei activităţi, se impune intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a modului în care angajatorii realizează, în industria producerii energiei electrice, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă. Considerăm că este necesară atât o instruire adecvată, precum şi o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activităţii de inspecţie să permită o îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă", a punctat inspectorul general de stat.

Citește și:

Amenzi de 2,4 milioane lei, aplicate de ANRE mai multor companii din energie pentru necitirea la timp a indexului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel