Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Printre altele, dacă i se solicită, orice șofer trebuie să arate că vehiculul pe care îl conduce, fie că este proprietate personală sau nu, trusa medicală și extintcorul. Dar să le luăm pe rând.
1. Când circulă pe drumuri publice, un șofer trebuie să fie pregătit cu următoarele acte:
- Actele autoturismului, respectiv talonul mașinii, cât și actele personale (actul de identitate, de principiu), inclusiv permisul de conducere, ce atestă faptul că are dreptul să conducă acel autovehicul (în funcție de categoria înscrisă pe permisul auto).
Potrivit Codului rutier, șoferii “sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”.
Pentru nerespectarea acestei prevederi se pot aplica amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, asta înseamnă între 870 și 1.160 de lei.
- Șoferii trebuie să se asigure că mașina cu care circulă are inspecția tehnică periodică efectuată la timp, iar acest lucru apare și pe talon. De asemenea, din 2014, șoferii trebuie să aibă în mașină și certificatul de inspecţie tehnică periodică, ce se primește la efectuarea ITP-ului.
Citește și Codul rutier. Ce pățesc proprietarii care împrumută mașina personală
2. La ieșirea din țară cu mașina
- La controlul de la graniță, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu buletinul/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al mașinii și Cartea Verde asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto.
3. Ce mai trebuie să existe în mașină
- “Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, scrie în legislația rutieră.
Trusa medicală trebuie să conțină, printre altele, o foarfecă, leucoplast, plasturi, comprese de tifon, ace de siguranță și o folie de supraviețuire izotermă.
În cazul în care nu respectă această obligație, șoferul unei mașini riscă amenzi încadrate în clasa a II-a de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă), respectiv amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.