Controversă cu salariul minim. Bogdan Hossu (Cartel Alfa): Ei sunt cei care vor avea cel mai mult de câștigat

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: Mihai Ciobanu
EXCLUSIV
Recent au fost purtate discuții în Consiliul Național Tripartit, unde reprezentații sindicatelor, patronatelor și Guvernul au stabilit o majorare salarială, de la 1 iulie, de 12,12% a salariului minim brut, până la 3.700 lei.

Scopul acestei măsuri este implementarea salariului minim european, care trebuie să reprezinte jumătate din salariul mediu brut național. Există mai multe metode pentru a ajunge la această sumă, CNS Cartel Alfa a propus o alternativă care ar aduce un plus tuturor salariaților, nu doar celor cu salariul minim, anume preluarea unei mici părți din impozitul social de către angajator, taxă care, din 2018, a fost transferată în mare parte în sarcina angajatului.

Astfel, Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, a vorbit despre această propunere la emisiunea ”Totul despre bani”, transmisă pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness:

”Noi am propus să se înghețe salariul brut la 3300 lei și să se facă un transfer din cele 35% taxe sociale, să mutăm 7% către angajator. Astfel, din punct de vedere al angajatorilor, creșterea sau efortul suplimentar față de fondul de salariu actual ar fi fost o creștere de două puncte procentuale dar pe net, și nu numai pentru salariul minim, ci pe toate salariile, s-ar fi văzut o creștere de 10%, ceea ce era mult mai important pentru că problema angajatorilor nu este să motiveze numai lucrătorii care sunt la salariul minim ci să motiveze întreaga structură de personal. Nu s-a vrut tot din motive populiste, în mass-media am auzit că PNL-ul dorește o creștere la 3.700 dar dorește o creștere a deductibilității de 300 lei, ceea ce este neplăcut, și demonstrează încă o dată lipsa lor de pragmatism și înțelegere.”

 

Inechitățile create de noua majorare

Anul trecut, și așa cum a fost anunțat odată cu vestea acestei majorări, în 2024, cei cu salariul minim vor avea avantajul ca pentru 200 lei din salariu nu se vor percepe taxe, lucru care ar crea mai multe inechități și dezechilibre, afirmă Bogdan Hossu.

”Ei nu înțeleg că în momentul în care se face o deductibilitate punctuală, adică numai pentru lucrătorii care au 3700 lei, apar niște discriminări și demotivări a muncitorilor, asta înseamnă că cel care plătește contribuții de asigurări sociale și la sănătate și la pensii ca unul care are 3900 lei brut și care plătește mai mult legat de acest lucru, ambii vor avea același punctaj de pensie, ceea ce nu este normal.

A doua chestiune este legată de faptul de faptul că un salariat are 3700 pe salariul minim brut și va lua cu deductibilitatea, probabil în jur de 2400 lei net, cel care are, poate, 4000 lei brut, va lua net mai puțin decât cel cu salariul minim. Salariatul are pe brut o creștere de valoare ... dar pe net, practic, nu se reflectă. Noi le-am propus, dacă vor să facă o deductibilitate, să facă pe o marjă în care două salarii consecutive pe brut, să rămână consecutive pe net. Dacă e la salariu minim și face ore suplimentare își pierde deductibilitatea, atunci care e scopul. Înseamnă că cel cu salariul minim preferă să rămână la salariul minim pentru că va lua net mai mult decât dacă mai muncește o oră sau două în plus, este aberant”, a mai spus președintele CNS Cartel Alfa despre discrepanțele care ar putea să îi nemulțumească pe unii angajați.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel