Controversă privind plata contribuției la sănătate a unei persoane decedate
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Ce trebuie reținut, de fapt
Ce trebuie reținut, de fapt
Decesul celui care are venituri extrasalariale nu conduce la scutirea la plată a contribuției la sănătate, prevede legislația din România. Dar lucrurile trebuie lămurite. 

Citind în grabă, se poate ajunge la concluzia absurdă că, după cum scrie Hotnews, ”în situația morții contribuabilului care realizează venituri extrasalariale în interiorul anului fiscal, acesta nu este scutit de plata contribuției la sănătate”. Un ordin ANAF privind procedura de reglementare a fost publicat în Monitorul oficial (493/2022).

Ce spune respectivul act normativ. Că ”pentru persoanele fizice prevăzute la art. 180 din aceeaşi lege, care în cursul anului fiscal au decedat, contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată este cea aferentă perioadei de până la luna în care survine decesul”. Întrebare logică: care sunt persoanele fizice de la art. 180 din Codul fiscal. Mergem la sursă și găsim următoarele: 

”(2) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 din Codul fiscal sunt persoanele care se încadrează în următoarele categorii şi au optat pentru plata contribuţiei:

 a) persoanele fizice care au estimat pentru anul fiscal venituri anuale cumulate din cele prevăzute la art. 155 alin.
(1) lit. b) - h) din Codul fiscal sub nivelul plafonului minim anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative;

 b) persoanele fizice care nu au realizat venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal şi nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal;

 c) persoanele fizice care au realizat venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate”. 

Citește și Vechime în muncă. Este ESENȚIAL să nu uitați acest detaliu

Tot pentru a lămuri lucrurile, Hotnews, a apelat la un comentariu al analistului Adrian Bența, care subliniază că ”este vorba despre acei contribuabili care au realizat venituri extrasalariale la care contribuția se datorează prin efectul legii prin depășirea plafonului de scutire sau acei contribuabili ce s-au asigurat în sistemul public de sănătate prin opțiune”.

Potrivit expertului, ”compartimentul de specialitate din cadrul autorității fiscale identifică aceste situații de deces ale contribuabilului fie prin date comunicate de către evidența persoanelor, fie prin constatările proprii”. Până la data de 31 decembrie a fiecărui an,  compartimentul de specialitate al ANAF identifică aceste situații și recalculează contribuția la sănătate conform prezentei proceduri.

Concret, se reduce suma contribuției la sănătate datorată la plată până la data decesului contribuabilului.  “Desigur, decesul contribuabilului nu conduce la scutirea la plată a contribuției la sănătate. Suma contribuției datorate la plată va fi menționată în certificatul de atestare fiscală solicitat de notarul public la care se realizează dezbaterea succesiunii, a precizat Adrian Bența.

În ipoteza acceptării succesiunii de către moștenitori, aceștia preiau și obligația plății contribuției la sănătate. Procedura menționează modul în care succesorii preiau această contribuție în sarcină de plată și au calitatea de debitori către bugetul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel