Corina Crețu explică de ce UE finanțează metroul M6 doar între Gara de Nord și Ikea

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În ianuarie Comisia Europeană va aproba proiectul depus de autorităţile române
În ianuarie Comisia Europeană va aproba proiectul depus de autorităţile române
Corina Creţu, comisar european, a declarat vineri că, probabil, în luna ianuarie Comisia Europeană va aproba proiectul depus de autorităţile române pentru finanţarea unei părţi din magistrala de metrou M6, care va lega Bucureştiul de Aeroportul "Henri Coandă". 

"Pe 29 decembrie, Guvernul României a depus la Comisia Europeană faza a doua a proiectului de metrou Pipera - Berceni, care va atrage iarăşi bani, deci, iarăşi, este un efort pe care Guvernul l-a făcut şi îi felicit. Probabil că în luna ianuarie vom aproba o parte din magistrala M6, care este de la Bucureşti - Gara de Nord până la Ikea. Deci, o primă parte, după care autorităţile române vor construi în continuare, am înţeles, cu o bancă japoneză cealaltă parte, pentru că, din punctul nostru de vedere, soluţia propusă de autorităţile române nu este sustenabilă şi eligibilă", a spus Creţu la România Tv. 

Comisia Europeană a considerat că din punctul de vedere al analizei beneficiu-cost cealaltă parte a magistralei M6 ar fi mult mai profitabil să se facă suprateran, dar autorităţile române nu agreează această idee, a afirmat Creţu. 

Citește și:

ANALIZĂ: productivitate modestă, lefuri supradimensionate și prea mulți angajați

"Pe Proiectul de Infrastructură Mare, Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Competitivitate, am avut în perioada mandatului meu, deci, din 2014, 55 de proiecte majore, din care am aprobat 47, 40 de proiecte fazate, deci ele ar fi trebuit să fie terminate în perioada 2007-2013. Dar nu au fost semnate şi pentru a nu se pierde bani - pentru că regula UE este că dacă aceste proiecte nu sunt până la 90% făcute, trebuie returnaţi toţi banii înapoi - atunci le-am fazat în două părţi. O parte pe exerciţiul financiar 2007-2014 şi v-am spus, pe perioada actuală, 40 de proiecte fazate. Şapte proiecte au fost noi, a căror valoare este de 2,7 miliarde de euro; de pildă, autostrada Câmpia Turzii-Târgu Mureş - a fost semnat de mine, cofinanţarea europeană de 246 de milioane de euro, reabilitarea căii ferate Radna - Gurasada - Simeria, cel mai mare proiect de refacere de cale ferată nu numai din România, dar şi din Europa, în valoare de 1,3 miliarde", a menţionat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel