Coronavirus. Comisia Europeană a prezentat foaia de parcurs a relaxării
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Șefa Comisiei Europene a prezentat foaia de parcurs
Șefa Comisiei Europene a prezentat foaia de parcurs
Restricţiile impuse în statele UE pentru stoparea răspândirii noului coronavirus sunt necesare, dar ele vin cu un preţ economic enorm şi nu pot dura la infinit, însă înaintea ridicării lor este nevoie să fie îndeplinite criteriile epidemiologice, să se asigure o capacitate suficientă a sistemului sanitar pentru a trata bolnavii şi o testare extinsă a populaţiei, potrivit foii de parcurs prezentate miercuri de Comisia Europeană pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare, în care printre recomandări se menţionează înlocuirea stării de urgenţă cu intervenţii precis direcţionate care să asigure transparenţa şi responsabilitatea democratică.

Deşi blocul comunitar este încă în faza critică a menţinerii sub control a pandemiei, măsurile extraordinare pe care statele membre şi UE au fost nevoite să le ia dau rezultate. Datorită lor a fost încetinită răspândirea virusului şi s-au salvat mii de vieţi omeneşti. Numai că aceste măsuri, precum şi incertitudinea pe care o aduc, au costuri uriaşe pentru populaţie, societate şi economie şi nu pot dura la infinit, constată executivul comunitar, potrivit unui comunicat difuzat miercuri.

''Prioritatea noastră numărul unu o constituie salvarea de vieţi omeneşti şi protejarea europenilor împotriva coronavirusului. În acelaşi timp, a sosit momentul să ne îndreptăm privirea către viitor şi să ne concentrăm asupra protejării mijloacelor de subzistenţă. Deşi situaţia diferă încă foarte mult de la un stat membru la altul, toţi europenii se întreabă, pe bună dreptate, când şi în ce ordine vor putea fi ridicate măsurile de izolare. Pentru o planificare responsabilă pe teren, care să asigure echilibrul adecvat între protecţia sănătăţii publice şi funcţionarea societăţilor noastre, avem nevoie de o bază solidă", a motivat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, elaborarea acestui set de recomandări pentru statele membre.

Recunoscând specificul fiecărei ţări, foaia de parcurs europeană privind relaxare măsurilor de izolare stabileşte trei principii-cheie care să fie aplicate pe baza unui calendar.

Se recomandă astfel îndeplinirea unor criterii epidemiologice care să evidenţieze diminuarea semnificativă şi stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată, existenţa unor capacităţi suficiente în cadrul sistemului de sănătate (ţinând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă şi de disponibilitatea cadrelor sanitare şi a materialului medical) şi a unei capacităţi adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă pentru a detecta şi a izola rapid persoanele infectate, precum şi capacitatea de localizare şi de urmărire.

Cerinţa minimă este ca, înainte de a ridica măsurile de izolare, fiecare stat membru să notifice în timp util acest lucru celorlalte state membre şi Comisiei şi să ţină seama de punctele de vedere ale acestora, mai solicită executivul comunitar.

De asemenea, Comisia Europeană estimează că pentru ieşirea treptată din izolare sunt necesare măsuri de însoţire, respectiv colectarea de date armonizate şi dezvoltarea unui sistem solid de raportare şi de depistare a contacţilor, extinderea capacităţii de testare şi armonizarea metodologiilor de testare, sporirea capacităţii şi rezilienţei sistemelor naţionale de sănătate (în special pentru a răspunde creşterii prevăzute a numărului de infecţii care va avea loc odată ce vor fi ridicate măsurile restrictive), consolidarea în continuare a capacităţilor în materie de echipamente medicale şi echipamente individuale de protecţie, dezvoltarea de tratamente şi medicamente sigure şi eficace, precum şi dezvoltarea şi introducerea accelerată a unui vaccin pentru a pune capăt răspândirii coronavirusului.

Comisia anunţă totodată că - în consultare cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor - a adoptat miercuri o serie de orientări privind diferitele teste de depistare a coronavirusului şi performanţele acestora.

În planificarea măsurilor de izolare este indicat să se acţioneze pas cu pas astfel încât măsurile să fie retrase în mai multe etape, lăsându-se suficient timp între acestea pentru a evalua impactul măsurilor, subliniază Comisia Europeană.

De asemenea, conform recomandărilor acesteia măsurile generale ar trebui să fie înlocuite treptat cu măsuri specifice. De exemplu, protejarea grupurilor celor mai vulnerabile pe o perioadă mai îndelungată; facilitarea reluării treptate a activităţilor economice necesare; intensificarea curăţării şi dezinfectării periodice a terminalelor de transport, a magazinelor şi a locurilor de muncă; înlocuirea regimurilor de stare generală de urgenţă cu intervenţii precis direcţionate din partea guvernelor, astfel încât să se asigure transparenţa şi responsabilitatea democratică.

Cât despre controalele la frontierele interne, în opinia executivului comunitar acestea ar trebui să fie eliminate în mod coordonat, iar redeschiderea frontierelor externe ar trebui să aibă loc în a doua etapă, în funcţie de răspândirea virusului în afara UE.

Citește și Pașii spre normalitate. Cum se va proceda în România

Adunările de persoane ar trebui autorizate în mod progresiv şi reluarea activităţii economice ar trebui să aibă loc în mod treptat: se pot aplica mai multe modele, cum ar fi telemunca în cazul profesiilor care se pretează la aceasta, importanţa economică, organizarea muncii în schimburi etc. Este indicat să se evite situaţia în care întreaga populaţie ar reveni la locul de muncă în acelaşi timp.

Comisia Europeană mai recomandă ca eforturile de prevenire a răspândirii virusului să fie continuate prin campanii de sensibilizare care să încurajeze populaţia să menţină practicile solide de igienă şi distanţarea socială.

În timp ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, este necesar să se planifice strategic redresarea, să se revitalizeze economia şi să se revină la o creştere durabilă. Este vorba inclusiv despre facilitarea dublei tranziţii către o societate digitală şi totodată mai verde şi valorificarea învăţămintelor desprinse din criza actuală pentru asigurarea pregătirii şi a rezilienţei UE, concluzionează Comisia Europeană, anunţând totodată că va elabora un plan de redresare bazat pe o propunere revizuită privind următorul buget pe termen lung al UE şi pe programul de lucru actualizat al Comisiei pentru 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...


pixel