Coronavirus. Întrebări care încă mai așteaptă răspunsuri
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O campanie de testare masivă derulată de autorităţile chineze la Wuhan
O campanie de testare masivă derulată de autorităţile chineze la Wuhan
Au trecut mai bine de trei luni de când, la sfârșitul lui decembrie 2019, agențiile de presă anunțau că, în China, a apărut o formă nouă de pneumonie, surprinzător de agresivă. Cine și-ar fi imaginat, atunci, că numai peste câteva săptămâni totul va deveni un adevărat coșmar. În pofida eforturilor colosale ale oamenilor de știință din întreaga lume, noul coronavirus continuă să rămână o enigmă. 

Iată întrebări la care specialiștii nu au încă răspunsuri, în versiunea agenției BBC.

Câți oameni s-au contaminat?

Este una dintre întrebările de bază. La nivel mondial s-au întregistat sute de mii de cazuri confirmate, dar este numai o parte a numărului real. În plus, există numeroase cazuri asimptomatice, oameni infectați, dar care nu prezintă semnele bolii.

Cât de letal este coronavirusul?

Atâta timp cât nu se cunoaște adevărata amploare a pandemiei și numărul celor infectați, nu se poate stabili cât de mortal este noul virus. Deocamdată se consideră că indicele de mortalitate este de circa 1% din numărul persoanelor contaminate. Dar încă nu se știe care va fi evoluția celor asimptomatici.

Care este lista completă a simptomelor?

Se știe despre temperatură ridicată și tuse seacă. Au fost pacienți care au acuzat dureri în gât, de cap și deranjamente stomacale, dar și pierderea poftei de mâncare, chiar a gustului și mirosului. Dar cea mai importantă întrebare vizează natura simptomelor ușoare, asemănătoare unei răceli, când îți curge doar nasul. Experții cred că persoaele cu astfel de simptome sunt purtători ai infecției, fără să știe acest lucru. Și, prin urmare, nu solicită ajutor medical.

Citește și Covid-19. Cercetătorii din SUA au descoperit ce nu îi place coronavirusului

Care este rolul copiilor în răspândirea infecției?

Copiii se pot contamina. De regulă însă prezintă simptome ușoare, iar cazurile letale printre micuți sunt extrem de rare compartiv cu alte grupuri de vârstă. De regulă ei reprezintă factori de răspândire a oricărei infecții, parțial și pentru că intră în contact cu numeroase persoane. În cazul noului coronavirus, nu este foarte clar în ce măsură ei joacă acest rol.

De unde a venit coronavirusul?

Prima dată, virusul a apărut la Wuhan, în China, într-o piață unde se vindeau inclusiv animale vii. Virusul se apropie, prin structura lui, de cei proveniți de la lilieci. Totuși, cercetătorii consideră că noul coronavirus a fost transmis de lilieci unui animale necunoscut, după care a ajuns la om. O verigă lipsă în lanțul mutațiilor și care ar putea fi sursa altor epidemii.

Cât durează imunitatea dobândită?

Pentru moment sunt puține informații legate de gradul de rezistență a imunității față de coronavirus, deși supoziții sunt destule. După vindecare, pacienții ar trebui să dobândească imunitate față de acest virus. Având însă în vedere că infecția a început să se răspândească relativ recent, un răspuns ferm în acest sens nu există. Oricum, specialiștii încă ezistă să se pronunțe cu certitudine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel