Coronavirus. UE se grăbește să cumpere vaccinul

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
UE nu va cumpăra exclusiv din SUA
UE nu va cumpăra exclusiv din SUA
Comisia Europeană (CE) a primit vineri mandat din partea guvernelor statelor UE pentru a negocia achiziţionarea în avans a unor vaccinuri promiţătoare, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, dar este neclar dacă banii disponibili sunt suficienţi, relatează Reuters.

Blocul comunitar încearcă să se semneze în avans acorduri cu companiile farmaceutice pentru a-şi asigura vaccinuri pentru noul coronavirus în prezent în curs de dezvoltare, temându-se că vaccinurile de succes ar putea să nu fie disponibile suficient de repede pentru cetăţenii europeni.

Miniştrii sănătăţii din UE au exprimat un sprijin "copleşitor" pentru planul Comisiei de a folosi fonduri de urgenţă în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru a cumpăra în avans vaccinuri pentru noul coronavirus, a declarat presei comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, după o videoconferinţă cu reprezentanţii celor 27 de guverne ale UE.

Conform planului, UE va folosi cea mai mare parte a banilor disponibili în fondul de urgenţă pentru a achiziţiona în avans până la şase vaccinuri pentru cei 450 de milioane de cetăţeni europeni. O astfel de strategie privitoare la mai multe vaccinuri ar putea costa mult mai mult decât acordul de 1,2 miliarde de dolari semnat de SUA în mai pentru a-şi asigura 300 de milioane de doze dintr-un vaccin pentru COVID-19 dezvoltat de fabricantul britanic AstraZeneca.

Întrebată dacă UE ar trebui să asigure fonduri suplimentare, Stella Kyriakides a spus că pentru moment nu sunt necesare angajamente financiare adiţionale. UE plănuieşte o strategie de vaccinare care i-ar viza în primul rând pe cetăţenii cei mai vulnerabili, ceea ce ar reduce numărul de doze de vaccin necesare în primă fază. Este neclar însă dacă guvernele UE susţin strategia. În conformitate cu planul de achiziţii în avans, UE ar cumpăra sau s-ar angaja să achiziţioneze vaccinuri promiţătoare înainte de a fi finalizate, asumându-şi riscul unor potenţiale eşecuri clinice.

Citește și Apariția noului virus. Expert norvegian: Nu doar China este vinovată

În schimb, ar avea acces prioritar la vaccinuri. Blocul a acceptat practic riscuri suplimentare pentru a nu rămâne în urma Chinei şi SUA în cursa pentru un vaccin, care în prezent nu există. Comisarul european pentru sănătate a spus că executivul comunitar a discutat deja despre planurile sale cu companiile farmaceutice, dar a refuzat să avanseze nume sau calendarul încheierii acestor acorduri de achiziţii în avans. AstraZeneca, Sanofi, Pfizer, Novavax, Johnson & Johnson şi Moderna sunt printre companiile farmaceutice care lucrează la un vaccin pentru COVID-19.

Oficiali ai UE au declarat joi că blocul nu va cumpăra vaccinuri produse exclusiv în SUA, de teamă că acest lucru va întârzia distribuia dozelor în Europa. Deşi planul CE a primit susţinerea statelor membre, rămâne neclar dacă statele UE cele mai bogate vor continua sau nu discuţiile în paralel cu companiile farmaceutice. Germania, Franţa, Italia şi Olanda sunt deja în discuţii cu companiile farmaceutice pentru a cumpăra vaccinuri, demersuri care ar putea slăbi abordarea comună a UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stampila de vot
Pensii speciale / Foto: Freepik
Jarosław Piszczek și Karol Nawrocki
Mașini / FOTO: Freepik
Alegător român votează / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Trafic aglomerat / Foto: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr

Nvidia, gest disperat ca să nu piardă piața din China

Nvidia va începe, în lunile următoare, livrarea unui nou...

Wall Street
Oameni pe stradă / Foto: Freepik

Prognoza meteo pentru Capitală. Cum va fi vremea diseară

Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului...

O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
sateliti - FOTO: Freepik@tawatchai07
gaz - FOTO: Freepik
carbune - FOTO: Freepik
Insolvența persoanelor fizice
Foto: Freepik.com
De Beers, Londra
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
tiktok - FOTO: Freepik@luadesign4
Aurul prinde aripi
sebastian burduja - FOTO: Captură Video Facebook@Sebastian Burduja

Primul român recompensat de Harvard pentru leadership global

Cine este primul român recompensat de Harvard pentru...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin
Vladimir Putin
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Știrile dimineții

pixel