Coronavirus. Un vechi medicament le dă speranțe medicilor

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Studiul publicat de dr. Didier Raoult este dezlânat și are multe scăpări
Studiul publicat de dr. Didier Raoult este dezlânat și are multe scăpări
Ar putea un vechi medicament generic să fie soluția pentru tratamentul împotriva Covid-19, este întrebare pe care și-o pun medicii la ora actuală.

Este vorba despre un medicament folosit la tratarea malariei, repectiv hydroxychloroquina (clorochina, medicament produs de mai multe companii farmaceutice din lume), medicament care este utilizat și la tratarea bolilor reumatice, scrie Medscape.

Această ipoteză, propusă de unii, printre care și de profesorul Didier Raoult, de la IHU Méditerranée Infection din Marsilia, a fost respinsă de alți specialiști în boli infecțioase și despre care Ministerul Sănătății din Franța a spus că ar fi o știre falsă.

Însă studiul profesorului Didier Raoult dă speranțe mai ales după rezultatele obținute de o echipă condusă de Xueting Yao, de la Beijing University Third Hospital, care au fost publicate online de revista Clinical Infectious Diseases, pe 9 martie. Cu toate acestea, datele au fost considerate insuficiente de comunitatea științifică de specialitate pentru a recomanda compusul ca tratament.

Covid-19. Din Germania vine o rază de speranță

Mai mult decât atât, clorochina nu este inclusă în cele patru tratamente studiate ca parte a studiului clinic european recent lansat, condus de Institutul National Francez de Sanatate si Cercetari Medicale (INSERM), care include 3200 de pacienți cu afecțiuni severe, inclusiv 800 de pacienți francezi.

Și totuși

Registrul de studii clinice al Uniunii Europene arată că studiul de la Marsilia a fost acceptat pe 5 martie de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM). Acesta poate include până la 25 de pacienți pozitivi cu COVID-19, cuprinzând cinci vârste cuprinse între 12 și 17 ani, 10 cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani și încă 10 în vârstă de 65 de ani sau mai mult.

Deși datele nu au fost încă publicate și, prin urmare, ar trebui să fie interpretate cu precauție, acest studiu a arătat o reducere puternică a încărcăturii virale cu hidroxicloroquina.

După 6 zile, procentul de pacienți care au testat pozitiv pentru COVID-19 care au primit hidroxiclorochină a scăzut la 25% față de 90% față de cei care nu au primit tratamentul (un grup de pacienți cu COVID-19 netratat din Nisa și Avignon).

Coronavirusul se comportă anormal în Germania. Ce este ciudat

În plus, comparând pacienții netratați, cei care primesc hidroxicloroquina și cei care au primit hidroxiclorochina plus antibiotic azitromicina, rezultatele au arătat că există „o reducere spectaculoasă a numărului de cazuri pozitive” cu terapia combinată, a spus prof. Raoult.

La 6 zile, printre pacienții care au primit terapie combinată, procentul cazurilor care încă mai erau purtători de SRAS-CoV-2 nu a fost mai mare de 5%.

Azitromicina a fost adăugată pentru că se știe că este eficientă împotriva complicațiilor cauzate de boala pulmonară bacteriană, dar și pentru că s-a dovedit a fi eficientă în laborator împotriva unui număr mare de viruși, a explicat specialistul în boli infecțioase.

Chiar dacă medicii încă dezbat modul de tratament al COvid-19, aceste recente studii aduc un strop de speranță în războiul cu cea mai gravă pandemie din ultima sută de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel