Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Rapoartele recente despre modul ascuns prin care Covid-19 se propagă și afectează oamenii, arată o imagine a unui patogen enigmatic al cărui efect este în principiu slab, însă în anumite cazuri, fără să poată fi prevăzut, devine mortal în a doua săptămână a bolii. În mai puțin de trei luni, a infectat aproape 78.000 de oameni, cei mai mulți din China, și a ucis mai mult de 2.300 de persoane, scrie Bloomberg.
Ivirea unor puncte fierbinți în Coreea de Sud, Iran și Italia au alimentat și mai mult temerile.
”Indiferent dacă va putea fi controlat sau nu, acest început de epidemie se transformă rapid într-o adevărată pandemie care se potrivește categoriei X”, a scris în jurnalul științific Cell, Marion Koopmans, de la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam și membră a comitetului de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății.
Boala s-a împrăștia în mai mult de 20 de țări și teritorii. Unii dintre cei infectați au luat boala din comunitățile lor locale care nu au legături cunoscute cu China, spun specialiștii Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA.
Spre deosebire de SARS, verișoara virală a noului coronavirus, Covid-19 se inmulțește în mari concentrări în nas și gât, mod înrudit cu cel al banalelor răceli și este capabil să se împrăștie de la cei care nu prezintă simptome sau prezintă unele slabe. Acest lucru face imposibil controlul utilizând verificarea temperaturii așa cum a ajutat la oprirea SARS în urmă cu 17 ani.
Coronavirus. Apel disperat al OMS: Acționați, altfel va fi prea târziu
Răspândirea se face ”clandestin”
Un grup de cazuri într-o familie care trăiește în orașul chinez Anyang se presupune că a debutat atunci când o tânără femeie de 20 de ani a adus virusul din Wuhan, epicentrul epidemiei, pe 10 ianuarie și a molipsit alte persoane in timpul în care nu prezenta niciun fel de simptom, spun cercetărorii într-un articol publicat în Journal of the American Medical Association.
Cinci rude ale femeii au prezentat ulterior febră și simptome respiratorii. Covid-19 este mai puțin mortal decât SARS, care avea o rată a mortalității de 9,5%, însă noul coronavirus este mult mai contiagios. Amândoi virușii atacă tractul respirator și gastrointestinal, prin intermediul cărora se și împrăștie.
În timp ce mai multe de 80% din pacienți preezintă o formă moderată a bolii și re vindecă, în jur de unul din șapte dezvoltă pneumonie, dificultăți la respurație dar și alte simptome severe. În jur de 5% dintre pacienți fac forme critice ale bolii, iclusiv insuficiență respiratorie, șoc septic și insuficiența ale mai multor organe.
”Spre deosebire de SARD, Covid-19 are un spectru mai larg al formei, de la asimptomatic la moderat până la sever ceea ce impune ventilația mecanică”, spun medicii din Singapore în aceeași publicație.
Evoluția clinică a bolii pare similară cu SARS: pacienții au dezvoltat pneumonie în jurul sfârșitului primei săptămâni până la începutul celei de-a doua săptămâni de boală, au mai explicat medicii.
Virusul din China îi lasă pe români fără medicamente. Avertismentul specialiștilor
Boală imprevizibilă
Adulții mai bătrâni, în special cei cu boli cronice, precum hipertensiune sau diabet, prezintă un risc mai mare pentru a face forme mai severe ale bolii. Totuși ”experiența de până la această oră în Singapore este că pacienți fără probleme colaterale de sănătate pot dezvolta forme severe ale bolii”, au mai spun specialiștii din Singapore.
Li Wenliang, oftalmologul în vârstă de 34 de ani, care a fost unul dintre primii care a avertizat despre coronavirusul din Wuhan, a murit la începutul acestei luni, după ce a primit anticorpi, antivirale, antibiotice, oxigen și după ce sângele i-a fost pompat printr-un plămân artificial.
Medicul, care era într-o stare bună de sănătate înainte de infecție, părea să fie un caz relativ ușor până când plămânii i s-au inflamat, ceea ce a dus la moartea bărbatului două zile mai târziu, a declarat Linfa Wang, care conduce programul de boli infecțioase emergente la Universitatea Duke-National, a școlii de medicină din Singapore.
Un model similar de inflamație remarcat în rândul pacienților cu Covid-19 a fost observat la cei care au murit in timpul pandemiei de „gripă spaniolă” din 1918, a declarat Gregory A. Polonia, profesoar emerit în boli infecțioase și farmacologie moleculară și terapeutică experimentală, la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.
„Ori de câte ori aveți o infecție, aveți o luptă în desfășurare”, a spus Polonia într-un interviu telefonic joi. „Și acea bătălie este o luptă între daunele pe care virusul le face și daunele pe care organismul le poate face atunci când încearcă să-l combată.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Analistul economic Adrian...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...