Cotaţiile ţiţeiului au afectat rezultatele financiare ale Rompetrol. Ce cantităţi a procesat Petromidia şi care e contribuţia la bugetul de stat

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rezultatele Rompetrol Rafinare, în primele 9 luni ale lui 2023.

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a obținut rezultate operaționale bune în primele 9 luni din 2023, cu peste 3,8 milioane de tone de materii prime procesate în rafinăria Petromidia, informează compania.

În primele 9 luni din 2023, compania a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari (scădere de 17%), un profit operațional (EBITDA) de 214 milioane de dolari (scădere de 35%) și un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.

Rezultatele financiare au fost influențate semnificativ de volatilitatea cotațiilor internaționale la țiței și produse finite. Cotațiile au atins, în primele 9 luni ale anului, scăderi de 16% la benzină și 23%, la motorină.

De asemenea, la nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 14,6 USD/MT (-11%) în trimestrul III 2023, față de trimestrul III 2022, respectiv cu 20 USD/MT (-15,8%) în ianuarie - septembrie 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat, plătind peste 378 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului și peste 1,2 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2023, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Pentru perioada ianuarie – septembrie 2023, compania a estimat o contribuție de 34,1 milioane de dolari, ținând cont de normele actuale ale OUG 186. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei și în scop de protejare a intereselor acționarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susținerea acestei taxe.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

În primele 9 luni din 2023, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 3,84 milioane de tone, nivel asemănător celui din ianuarie – septembrie 2022. În trimestrul III, procesarea a scăzut cu 23%, comparativ cu trimestrul III 2022.

Scăderea din T3 2023 a fost determinată de funcționarea rafinăriei Petromidia fără instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), scoasă din flux în urma unui incident tehnic survenit în luna iunie 2023. Lucrările de reabilitare a instalației sunt coordonate de Rominserv (contractorul general al Grupului KMGI) și sunt programate să se finalizeze până la finalul lunii noiembrie.

În ciuda scăderii volumelor totale de produse obținute, Rompetrol Rafinare a reușit să asigure, fără perturbări, livrările de produse petroliere necesare în România. Petromidia a dispus de un flux stabil de materie primă, țițeiul procesat fiind, în principal, cu origine din Kazahstan.

Raportat la primele 9 luni din an, Petromidia a înregistrat niveluri asemănătoare celor din 2022, cu o producție de circa 1 milion de tone de benzine, respectiv 1,9 milioane de tone de motorine. Circa 1,85 milioane de tone de carburanți au fost direcționate către piața din România, pentru asigurarea aprovizionării, atât a benzinăriilor Rompetrol, cât și a partenerilor comerciali.

În primele 9 luni din 2023, rafinăria Petromidia a reușit să obțină rezultate operaționale bune în ceea ce privește randamentul produselor albe – 84,11%wt.

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător intern de bitum și hexan, a procesat peste 287 de mii de tone de materii prime, în primele 9 luni al anului (creștere de peste 7%). Unitatea din Ploiești a înregistrat rezultate bune în ceea ce privește consumul energetic (2,26 GJ/t) și disponibilitatea mecanică (98,50%).

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a ajuns la peste 1,1 miliarde de dolari în T3 2023 și 3,46 miliarde USD în ianuarie – septembrie 2023, în scădere cu 29%, respectiv 17% față de perioadele similare ale anului trecut.

Profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 38%, până la 214 milioane de dolari, iar rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de circa 39 de milioane de dolari, pentru perioada ianuarie – septembrie 2023.

În primele 9 luni din 2023, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantitățile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie – septembrie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel