Covid-19. Alexandru Rafila. Veste extraordinară despre un medicament

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Alexandru Rafila: Domnul Cîţu a fost în Parlament şi ne-a făcut analfabeţi
Alexandru Rafila: Domnul Cîţu a fost în Parlament şi ne-a făcut analfabeţi
Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat că antiviralul Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru COVID-19.

Până în toamnă putem avea medicamentul care tratează COVID-19, a declarat Alexandru Rafila. Profesorul îşi bazează afirmaţiile pe primele rezultate ale studiului cu antiviralul Remdesivir, conceput pentru tratamentul Ebola. Din 125 de pacienţi în stare critică, internaţi într-un spital din Chicago, doar doi au decedat. Starea celorlaţi s-a îmbunătăţit rapid şi cei mai mulţi au putut fi externaţi după o săptămână de tratament, scrie Mediafax. 

„Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă, după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi, oferă o speranţă extrem de puternică. Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

Acesta a mai spus că 4000 de pacienţi din întreaga lume au fost trataţi cu Remdesivir, iar săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi de COVID-19 trataţi cu acest antiviral. Dacă rezultatele vor fi la fel de bune, ar fi un pas important pentru autorizarea acestui medicament în SUA, precum şi în alte ţări. Iar dacă un tratment eficient va fi folosit la scară largă, vor putea fi relaxate măsurile de distanţare socială.

Citește și Noul coronavirus. Medicament de la Gilead, rezultate promițătoare

„Ar trebui să ne apropiem de o situaţie în care activitatea socială, activitatea economică să se apropie de normal, mai ales că, în cursul sezonului rece, cum se întâmplă de obicei la infecţiile virale cu transmitere respiratorie, există o creştere a numărului de cazuri şi atunci putem fi mai bine pregătiţi pentru un eventual noul val care ar putea să fie înregistrat spre sfârşitul acestui an”, a adăgat profesorul.

Antiviralul nu există încă în România

„Am făcut o aplicaţie prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca ţara noastră să fie inclusă în cadrul unui studiu care include 27 de ţări. El presupune administrarea acestui medicament în paralel cu cele care sunt introduse în protocoalele terapeutice naţionale, sperăm să obţinem cât mai repede aprobarea de la Agenţia Naţională a Medicamentului, care trebuie să avizeze protocolul propus de către OMS şi, într-un timp cât mai scurt, eu sper o săptămână, maximum două, să putem încheia aplicaţia, iar pacienţii din România să poată beneficia de acest medicament. Pe de altă parte, există şi o altă posibilitate, în perioada imediat următoare, care se referă la studii organizate chiar de compania producătoare”, a mai spus Alexandru Rafila.

Profesorul susține că singurul lucru care îi poate fi reproşat studiului cu Remdesivir este faptul că nu are şi un grup de control.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel