Ţara vecină intenţiona să se alăture ERM-2, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, şi la uniunea bancară, în iulie 2020.
"Calendarul pentru participarea la mecanismul ratelor de schimb şi la uniunea bancară nu mai este unul realist. Aceasta nu înseamnă că eforturile noastre pentru aderare trebuie să se oprească. Dacă vom continua să lucrăm aşa cum am făcut până acum... în pofida mediului dificil şi complex în care ne aflăm, o întârziere până în 2021 nu va fi fatală", a afirmat Radev, la postul privat de televiziune Nova TV.
Goana după petrol ieftin. Depozitele vor deveni curând neîncăpătoare
Acesta a adăugat că Bulgaria nu ar trebui să-şi amâne planul de aderare, aşa cum s-a întâmplat în cursul crizei financiare din 2009.
"Nu ar trebui să repetăm acea greşeală, deoarece costul pentru oameni şi pentru companii va fi mai ridicat de data aceasta", a explicat oficialul bulgar.
Luna trecută, premierul bulgar Boiko Borisov anunţase că Executivul va prelungi procesul de aderare la ERM-2 pe fondul îngrijorărilor că măsurile de pregătire ar putea pune în pericol cursul de schimb fix al levei în raport cu moneda euro.
Guvernul de la Sofia a promis că va menţine cursul de schimb actual al levei în raport cu euro până când va adopta moneda unică. Însă mulţi bulgari sunt îngrijoraţi că economiile lor ar putea avea de suferit, iar Borisov a spus că va avea nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a-i convinge pe toţi că adoptarea euro este în beneficiul Bulgariei.
"Vreau consens naţional. Vreau ca toţi oamenii să înţeleagă că aderarea la zona euro este în beneficiul ţării", a reiterat Borisov.
Premierul bulgar a adăugat că adoptarea monedei euro va duce în jos costurile cu împrumuturile, va pune Bulgaria în centrul Uniunii Europene şi va creşte stabilitatea sistemului bancar bulgar.
Bulgaria, împreună cu Croaţia şi România, încearcă să adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice şi un buget echilibrat, Bulgaria îndeplineşte majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru a adopta moneda euro, însă persistă îngrijorări cu privire la sistemul său financiar. Autorităţile de la Sofia au acceptat să adere simultan la uniunea bancară europeană şi la anticamera zonei euro, ERM-2.
Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...