COVID-19. Ce înseamnă dacă nu aveți reacții adverse la vaccin
Autor: Oana Pavelescu | 21 ian, 22:11
Experții au studiat câteva sute de persoane
Experții au studiat câteva sute de persoane
Reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID-19 acoperă o paletă largă de simptome însă la unii se poate întâmpla să nu aibă nicio reacție. Un nou studiu face lumină în acest caz și vine să îi liniștească pe cei care se află în această situație.

Chiar dacă nu aveți reacții adverse la vaccinul COVID-19, este posibil ca acesta să vă protejeze în continuare, arată un nou raport liniștitor.

Multe persoane care primesc vaccinurile COVID cu ARNm de la Pfizer și Moderna au semnalat dureri de corp și oboseală care indică faptul că vaccinul declanșează reacția sistemului imunitar pentru a recunoaște și a lupta împotriva coronavirusului.

Dar ce se întâmplă dacă vă simțiți bine și nu aveți astfel de simptome

În noul studiu, cercetătorii au analizat 206 angajați ai spitalului Walter Reed National Military Medical Center pentru a detecta anticorpi împotriva coronavirusului înainte și după ce au primit cele două doze ale vaccinului Pfizer.

Angajații au primit vaccinurile între lunile decembrie 2020 și ianuarie 2021 și au fost urmăriți până în martie 2021 și li s-au efectuat analize de laborator în aprilie și mai.

La fel ca în studiile clinice, cel mai frecvent simptom raportat în rândul participanților la studiu a fost durerea de braț, cu rate de 91% după prima injecție și 82% după a doua.

După prima injecție, 42% dintre participanți au raportat că se simt obosiți sau slăbiți, iar 28% au raportat dureri de corp. După cea de-a doua injecție, 62% au raportat că se simt slabi sau obosiți, iar 52% au raportat dureri de corp, se arată în raport.

Femeile, mai tinere și cu o greutate mai mică au fost asociate cu efectele secundare mai puternice ale vaccinului.

O subtulpină a Omicron pune experții pe jar

Cu toate acestea, cercetătorii de la Uniformed Services University of the Health Sciences (USU) nu au găsit nicio legătură între prezența sau severitatea efectelor secundare și nivelul de anticorpi din sistemul imunitar al unei persoane la o lună după vaccinare, potrivit studiului publicat în numărul din ianuarie al revistei Open Forum Infectious Diseases.

Cercetătorii au explicat că vaccinurile pe bază de ARNm învață celulele organismului cum să producă o proteină sau o bucată de proteină care declanșează un răspuns imunitar în interiorul corpului.

"Constatările noastre sugerează că persoanele care primesc aceste vaccinuri pot fi liniștite că lipsa simptomelor post-vaccinare nu înseamnă că vaccinul nu funcționează așa cum a fost prevăzut", a declarat autorul studiului Si'Ana Coggins, cercetător în cadrul departamentului de microbiologie și imunologie al USU, într-un comunicat de presă al universității.

"Aceste rezultate sugerează, de asemenea, că ar putea fi posibilă proiectarea unor viitoare vaccinuri cu ARNm care să ofere răspunsuri robuste ale anticorpilor cu mai puține simptome legate de vaccin", a adăugat Coggins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor

Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să...

ROBOR mai face un salt și doboară un recent record

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea...

Trei zile libere în luna iunie pentru angajații din România

Luna viitoare, iunie, angajații din România vor...

PMB cumpără troleibuze cu bani din PNRR

Primăria Municipiului București vrea să achiziționeze...

Rabla electrocasnice 2022. Patru schimbări importante

Programul Rabla pentru electrocasnice a suferit câteva...

Cireşe româneşti cu 10 lei/kg. Unde le găseşti

În timp ce în pieţe acestea s-au vândut chiar şi cu 175...

Crossuri externe