Covid-19: Cotația petrolului este într-o continuă scădere
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Cotaţia petrolului şi-a continuat miercuri scăderea
Cotaţia petrolului şi-a continuat miercuri scăderea
Cotaţia petrolului şi-a continuat miercuri scăderea, barilul de referinţă american WTI atingând cel mai redus nivel de după 2003, afectat de o combinaţie între o ofertă abundentă şi o cerere mondială scăzută din cauza epidemiei de coronavirus, informează AFP.

În jurul orei 10.50 GMT, barilul de ţiţei WTI cu livrare în luna aprilie valora 25,36 dolari, în scădere cu 5,90% comparativ cu valoarea înregistrată marţi la închidere, după ce anterior a coborât până la 25,06 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani.

La bursa de la Londra, barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai era cotat la 27,91 dolari, în scădere cu 2,82%, comparativ cu valoarea înregistrată marţi la închidere.

Ambele referinţe au pierdut peste 60% din valoare de la începutul acestui an.

"Cererea slabă, oferta excedentară şi războiul preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia îi pun pe investitori în mare dificultate", a concluzionat Naeem Aslam, de la Avatrade.

Prețul petrolului OPEC a scăzut considerabil! Cea mai redusă valoarea din ultimii ani

Pandemia de coronavirus şi măsurile drastice adoptate la nivel mondial pentru contracararea extinderii infecţiilor cu coronavirus afectează în mod puternic cererea de petrol, în contextul unui război al preţurilor între Riad şi Moscova, după eşecul negocierilor care au avut loc la ultima reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor pentru reducerea ofertei.

"Presiunile pentru scădere ar urma să continue până când Arabia Saudită şi Rusia vor redeveni rezonabile. Dar nu este cazul la ora actuală", a apreciat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Marţi, autorităţile de la Riad au anunţat că intenţionează să îşi majoreze exporturile de petrol până la peste 10 milioane de barili pe zi, ceea ce a exercitat o presiune suplimentară asupra cotaţiilor.

Însă nu toate ţările sunt în măsură să facă faţă unei lungi perioade de preţuri scăzute, aceste temeri fiind exprimate luni de responsabilii OPEC şi ai Agenţiei Internaţionale a Energiei într-un comunicat comun. Printre aceste state se numără Irakul, care a cerut organizarea unei noi reuniuni OPEC pentru adoptarea de măsuri imediate care să ajute la reechilibrarea pieţei petrolului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel