Covid-19. Cum se joacă noul virus de-a v-ați ascunselea cu cercetătorii

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este dificil de prins
Este dificil de prins
Cercetătorii de la Cambridge au analizat ”linia evoluției” virusului SARS-CoV-2 și au ajuns la concluzia că, pe măsura răspândirii lui din Asia în Europa, America de Nord și Australia, noul coronavirus a suferit cel puțin trei mutații.

Pentru studiul lor, oamenii de știință au folosit datele a 160 de genomi virali selectați în perioada 24 decembrie 2019 - 4 martie 2020 în întreaga lume și au constatat diferite variante de covid-19, desemnate, deocamdată, ca ”A”, ”B” și ”C”. În același timp, așa numitele ”linii virale” trasate pe hartă au dat rezultate absolut neașteptate.

Astfel, tipul inițial ”A” despre care se presupune că a fost transmis omului de la lilieci nu a predominat la Wuhan, epicentrul pandemiei. Într-adevăr, el a fost identificat la o serie de pacienți din orașul chinez, dar cea mai mare răspândire a dobândit-o în Statele Unite și în Australia. După toate probabilitățile, în China virusul inițial s-a modificat rapid în tipul ”B”, care a și provocat epidemia. A doua variantă de covid-19 a fost diagnosticată la majoritatea pacienților din Asia de Est, fără a ieși însă dincolo de perimetrul acestei regiuni.

În Europa s-a manifestat cu preponderență a treia categorie a noii tulpine a coronavirusului - ”C”. Deși în Elveția, Germania, Belgia și Olanda dominant s-a dovedit tipul ”B”. Mutația ”C” a fost depistată la primii pacienți în Franța, Italia, Suedia și Marea Britanie. Acest tip nu s-a regăsit absolut deloc în China continentală, cazuri singulare fiind înregistrate în Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud.

Citește și Covid-19. Cercetătorii chinezi au găsit ceva care încurcă socotelile

Peter Forster, unul dintre autorii lucrării de cercetare, spune că numărul mutațiilor și harta răspândirii lor arată exact trasul urmat de virus. Astel, se poate spune, spre exemplu, că în Italia covid-19 a venit din Germania și din Singapore. ”Prin urmare, vom putea stabili cu destulă precizie viitoarele ”puncte fierbinți” ale epidemiei pentru a lua măsurile preventive care se impun”, a subliniat omul de știință.

Forster a precizat, totodată, că SARS-CoV-2 va continua să se modifice, pentru a depăși rezistența sistemului imunitar al omului și care diferă în funcție de mai multe criterii, inclusiv de zona geografică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea

pixel