Covid-19. Cum se transmite virusul de la mamă la făt

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
O echipă de oameni de ştiinţă din China a concluzionat că nu poate fi exclus riscul de transmitere a bolii infecţioase COVID-19 de la mamă la copil în timpul sarcinii
O echipă de oameni de ştiinţă din China a concluzionat că nu poate fi exclus riscul de transmitere a bolii infecţioase COVID-19 de la mamă la copil în timpul sarcinii
O echipă de oameni de ştiinţă din China a concluzionat că nu poate fi exclus riscul de transmitere a bolii infecţioase COVID-19 de la mamă la copil în timpul sarcinii, cu toate că nu există o dovadă directă care să indice posibilitatea de contagiere în acest mod, relatează miercuri Press Association.

Concluzia cercetătorilor chinezi se bazează pe un studiu asupra cazurilor a patru nou-născuţi, publicat în European Respiratory Journal. Copiii născuţi în oraşul Wuhan din China au fost aduşi pe lume prin cezariană şi au prezentat simptome uşoare, care nu au necesitat tratament la terapie intensivă.

Coronavirus. Preotul "PORTABIL". Aduce bucurie în casele londonezilor

Autorii studiului admit însă că nu există dovezi directe ale transmiterii verticale intrauterine, infecţii transmise prin placentă, în cele patru cazuri. Autorul principal al cercetării, doctor Zhi-Jiang Zhang de la Universitatea din Wuhan, a declarat: "COVID-19 este extrem de contagioasă, iar studiul nostru sugerează că transmiterea intrauterină nu poate fi exclusă, dar că prognosticul este bun atât pentru femeile însărcinate cât şi pentru nou-născuţi".

Zhang şi colegii săi au studiat cazurile a patru bebeluşi care s-au născut între decembrie 2019 şi martie 2020, trei dintre ei fiind separaţi de mame la naştere şi se aflau în izolare când au apărut simptomele. Doi dintre copii au avut febră, unul a prezentat probleme respiratorii, iar altul a prezentat tuse. Unul dintre cei patru nu a avut simptome. Toţi cei patru nou-născuţi au beneficiat de tratament de susţinere.

Pe baza concluziilor, cercetătorii consideră că riscul de infectare prin alte modalităţi decât transmiterea intrauterină sunt reduse, în pofida faptului că nu au fost identificate urme ale virusului în lichidul amniotic sau sângele din cordonul ombilical.

Echipa a menţionat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca nou-născuţii să fie infectaţi în spital la scurt timp după naştere, deşi controalele stricte pentru prevenirea contagierii implementate în timpul naşterii reduc riscul de infectare intraspitalicească.

Noua cercetare urmează alt studiu, publicat luna trecută în jurnalul ştiinţific Jama Paediatrics, în care oamenii de ştiinţă care au studiat cazurile a trei nou-născuţi veniţi pe lume la Spitalul de Pediatrie din Wuhan au concluzionat că nu se poate exclude transmiterea intrauterină a coronavirusului.

Comentând aceste concluzii, profesor Tobias Welte de la Societatea Europeană de Boli Respiratorii, expert în boli infecţioase şi coordonator în cadrul grupului naţional german de intervenţie anti COVID-19 şi care nu participat la acest studiu, a declarat: "Este important să protejăm femeile gravide şi nou-născuţii de infecţie. De asemenea, este important ca orice cazuri de COVID-19 la nou-născuţi să fie consemnate, monitorizate şi tratate rapid şi cu atenţie. În această etapă încă nu ştim dacă există consecinţe pe termen lung ale infecţiei". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel