COVID-19. Diferențe de anticorpi între vaccinați și convalescenți

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Experții au observat care sunt diferențele
Experții au observat care sunt diferențele
Speranța pentru un viitor fără teama de COVID-19 se reduce la anticorpii circulanți și la celulele B cu memorie. Spre deosebire de anticorpii circulanți, care ating un nivel maxim la scurt timp după vaccinare sau infecție, pentru a dispărea câteva luni mai târziu, celulele B cu memorie pot rămâne pentru a preveni boli grave timp de zeci de ani. Iar acestea evoluează în timp, învățând să producă succesiv "anticorpi de memorie" mai puternici, care neutralizează mai bine virusul și sunt mai capabili să se adapteze la variante.

Vaccinarea produce cantități mai mari de anticorpi circulanți decât infecția naturală. Dar un nou studiu sugerează că nu toate celulele B cu memorie sunt create la fel. În timp ce vaccinarea dă naștere unor celule B de memorie care evoluează în câteva săptămâni, infecția naturală naște celule B de memorie care continuă să evolueze timp de câteva luni, producând anticorpi foarte puternici, capabili să elimine chiar și variantele virale.

Constatările evidențiază un avantaj conferit de infecția naturală mai degrabă decât de vaccinare, dar autorii avertizează că beneficiile unor celule B cu memorie mai puternică nu depășesc riscul de invaliditate și deces din cauza COVID-19.

"În timp ce o infecție naturală poate induce maturizarea anticorpilor cu o activitate mai amplă decât o face un vaccin - o infecție naturală poate, de asemenea, să vă ucidă", spune Michel C. Nussenzweig, profesor Zanvil A. Cohn și Ralph M. Steinman și șef al Laboratorului de imunologie moleculară de la Rockefeller. "Un vaccin nu va face acest lucru și, de fapt, protejează împotriva riscului de îmbolnăvire gravă sau de deces din cauza infecției."

Organismul uman și COVID-19

Atunci când orice virus intră în organism, celulele imunitare produc imediat hoarde de anticorpi circulanți. Soldați de bază ai sistemului imunitar, acești anticorpi ard strălucitor, dar se descompun în ritmuri variabile în funcție de vaccin sau de infecție - ne pot proteja luni sau ani de zile, dar apoi scad în număr, permițând o posibilă reinfectare.

Sistemul imunitar are un plan de rezervă: un cadru de elită de celule B de memorie care supraviețuiesc anticorpilor circulanți pentru a produce așa-numiții anticorpi de memorie care oferă protecție pe termen lung. Studiile sugerează că celulele B de memorie pentru variolă durează cel puțin 60 de ani după vaccinare; cele pentru gripa spaniolă, aproape un secol. Și, deși celulele B de memorie nu blochează neapărat reinfectarea, ele pot preveni boala severă.

Pfizer cere undă verde pentru vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani

Studii recente au sugerat că, în termen de cinci luni de la primirea unui vaccin sau de la recuperarea după o infecție naturală, unii dintre noi nu mai păstrează suficienți anticorpi circulanți pentru a ține la distanță noul coronavirus, dar celulele B de memorie rămân vigilente. Cu toate acestea, până în prezent, oamenii de știință nu știau dacă se poate aștepta ca vaccinurile să ofere tipul de răspuns robust al celulelor B de memorie observat după o infecție naturală.

Avantajul convalescenței

Nussenzweig și colegii săi s-au hotărât să scoată la iveală orice diferențe în evoluția celulelor B de memorie, comparând probele de sânge de la pacienții COVID-19 convalescenți cu cele de la persoanele vaccinate cu ARNm care nu suferiseră niciodată o infecție naturală.

Vaccinarea și infecția naturală au determinat un număr similar de celule B cu memorie. Celulele B cu memorie au evoluat rapid între prima și a doua doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna, producând anticorpi cu memorie din ce în ce mai puternici. Dar, după două luni, progresul s-a oprit. Celulele B de memorie erau prezente în număr mare și exprimau anticorpi puternici, dar anticorpii nu deveneau mai puternici. 

În cazul pacienților convalescenți, pe de altă parte, celulele B de memorie au continuat să evolueze și să se îmbunătățească până la un an după infecție. Cu fiecare actualizare a celulelor B de memorie ieșeau anticorpi de memorie mai puternici și cu o neutralizare mai amplă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com

pixel