COVID-19. Efectului secundar al unui banal medicament, beneficii neaștepate
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Scade considerabil timpul de spitalizare
Scade considerabil timpul de spitalizare
COVID-19 nu contenește nici acum să surprindă lumea medicală, după aproape doi ani de la declanșarea pandemiei.

Problemele de coagulare și complicațiile rezultate sunt frecvente la pacienții cu COVID-19. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena au demonstrat acum că un membru al grupului de medicamente anticoagulante nu numai că are un efect benefic asupra supraviețuirii pacienților cu COVID-19, dar influențează și durata infecției active cu SARS-CoV-2. Rezultatele au fost publicate recent în revista Cardiovascular Research.

COVID-19 este o boală infecțioasă cu multiple fațete. În timp ce, la începutul pandemiei, s-a presupus că COVID-19 era în primul rând o boală a plămânilor, acum se știe că mai multe sisteme funcționale din corpul uman sunt afectate în urma infecției cu agentul patogen SARS-CoV-2. Unul dintre aceste sisteme funcționale este coagularea sângelui. Pacienții cu COVID-19 prezintă un risc crescut de tromboze și embolii, cum ar fi accidente vasculare cerebrale, infarcte pulmonare sau miocardice și chiar tromboze venoase profunde. Utilizarea medicamentelor care inhibă coagularea sângelui face parte din ghidurile de tratament pentru COVID-19 din iulie 2020. "Aceste complicații în timpul spitalizării au un impact direct asupra bunăstării pacienților și au crescut riscul de deces din cazua COVID-19", spune David Pereyra de la Departamentul de Chirurgie Generală al MedUni Viena, care este primul autor al publicației. Coagulopatia care stă la baza acestei boli nu este încă pe deplin înțeleasă.

COVID-19 declanșează probleme unice de coagulare

"Coagulopatia observată la pacienții cu COVID-19 este nouă și diferă în multe privințe de problemele de coagulare cunoscute anterior", spune Alice Assinger, șef de grup la Institutul de Biologie Vasculară și Cercetare a Trombozei de la Universitatea de Medicină din Viena și ultimul autor al publicației: "Coagulopatia asociată cu COVID-19 prezintă caracteristici care, deși parțial comparabile cu alte boli de coagulare, nu pot fi explicate în totalitate de acestea". Prin urmare, grupul lui Alice Assinger a început să caute o explicație pentru această subcondiție a COVID-19 în primăvara anului 2020, într-o fază timpurie a pandemiei.

Citește și: China ”coace” o nouă pandemie? Un amplu studiu ne dă vești proaste

Într-o analiză amplă a pacienților cu COVID-19 din Viena, Linz și Innsbruck, grupul a observat că coagulopatia asociată cu COVID-19 apare aproape exclusiv la pacienții care necesită terapie intensivă sau la pacienții care mor ca urmare a COVID-19. Deși medicamentele anticoagulante îmbunătățesc supraviețuirea pacienților cu COVID-19, acestea nu prezintă niciun efect asupra proceselor imunologice legate de coagularea sângelui (imunotromboză).

Heparina cu greutate moleculară mică reduce durata infecției

Analizele au arătat, totuși, că perioada de infecție activă cu SARS-CoV-2 este scurtată la pacienții tratați cu heparină cu greutate moleculară mică, cel mai frecvent utilizat anticoagulant. "La pacienții care primesc acest medicament, durata infecției este în medie cu patru zile mai scurtă decât la pacienții care nu sunt tratați cu heparină cu greutate moleculară mică. Am fost surprinși să constatăm că heparina cu greutate moleculară mică poate avea un efect direct asupra coronavirusului și a infectivității acestuia", a declarat David Pereyra. Datele experimentale arată că heparina poate inhiba capacitatea SARS-CoV-2 de a se lega de celule, împiedicând astfel infectarea acestora.

Aceste observații au fost realizate în contextul unei colaborări strânse între cele trei spitale implicate - Spitalul Favoriten din Viena, Spitalul Regional Innsbruck din Innsbruck și Spitalul Universitar Johannes Kepler din Linz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel