Decizia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a suspenda studiile privind eficacitatea hidroxiclorochinelor împotriva Covid-19 a fost cauzată de datele discutabile, relatează The Guardian citat de Der Spiegel.
Ingredientul activ hidroxiclorochina și clorochina sunt aprobate pentru tratamentul malariei și bolilor autoimune. Zeci de studii la nivel mondial au efectuat teste pentru a afla dacă medicamentul ar putea fi eficient și împotriva Covid-19. Cu toate acestea, multe teste au fost suspendate după ce un studiu publicat în prestigiosul jurnal Lancet a concluzionat că substanșele respective ar putea crește riscul de deces la pacienții cu Covid-19.
Analiza publicată în Lancet se bazează pe o bază de date a companiei americane Surgisphere, care susține că este specializată în analiza sănătății. Cercetările realizate The Guardian pun la îndoială informațiile furnizate de Surgisphere.
Dezvăluirile pun la îndoială cât de de încredere sunt chiar studiile publicate în reviste de specialitate de renume iar daunele aduse științei sunt imense. Pe lângă „Lancet”, un alt studiu a apărut în revista „The New England Journal of Medicine”, care se bazează datele Surgisphere. În ambele cazuri, directorul general al Surgisphere, Sapan Desai, a fost numit coautor.
La scurt timp după publicare, cercetătorii independenți au ridicat întrebări. În cazul studiului care a fost publicat în revista Lancet, 120 de oameni de știință au trimis o scrisoare deschisă care pune la îndoială datele și metodele utilizate.
Covid-19: Efectele Hidroxiclorochinei (STUDIU)
Una dintre principalele critici este aceea că nu este clar din ce țări și din ce spitale provin datele. Singurul lucru cunoscut a fost continentul. Surgisphere a refuzat, de asemenea, să dezvăluie informațiile cerute de jurnaliști, deoarece aceasta contravine acordurilor de protecție a datelor cu clinicile participante.
Mai multe decese cauzate de Covid-19 decât cele oficiale
Criticii au observat necooncordanțe în date. Informațiile de la spitalele în care au fost tratați 600 de pacienți cu Covid-19, dintre care 73 au murit, s-a spus că ar fi apărut în analiza datelor. Potrivit Universității John Hopkins, au existat doar 67 de decese legate de Covid-19 în perioada de până pe 23 aprilie.
The Guardian relatează că a contactat șapte spitale din Australia, care ar fi trebuit să joace un rol important în analiza datelor dar niciunul dintre acestea nu a colaborat la baza de date și n-au auzit niciodată de Surgisphere.
Hidroxiclorochina la Casa Albă. Cum se simte președintele Trump
Compania Surgisphere a fost fondată în anul 2008 și potrivit directorului Desai, firma colectează date din domeniul sănătății de la înființare. Cu toate acestea, nu este clar cum a reușit să obțină datele de la atâtea spitale din întreaga lume și cum a reușit să standardizeze diferitele sisteme de codificare a bolilor.
Conform Surgisphere, spitalele ar furniza datele direct în sistem. Cu toate acestea, alți experți consideră că acest lucru este nerealist. „Mă îndoiesc că spitalele au suficientă capacitate pentru a face acest lucru”, a spus Peter Ellis, analist de date la compania de consultanța de management internațional Nous Group, pentru The Guardian. El consideră baza de date Surgisphere „aproape sigur o înșelătorie”.
CEO-ul Surgisphere respinge acuzațiile
Directorul general Desai a respins acuzațiile din ancheta jurnaliștilor britanici de la The Guardian. "Există o neînțelegere fundamentală despre ceea ce este sistemul nostru și cum funcționează", a spus Desai. ”Ziarul creează conexiuni unde nu există conexiuni cu scopul de a discredita compania”.
Publicațiile The Lancet și New England Journal of Medicine au anunțat o evaluare independentă a rezultatelor studiului iar primele concluzii vor putea fi făcute publice în săptămâna următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...