COVID-19 îmbătrânește creierul cu 10 ani. Sechele extrem de grave

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
COVID-19 a fost creat în laborator: Nu are strămoşi naturali credibili
COVID-19 a fost creat în laborator: Nu are strămoşi naturali credibili
Cei care au supraviețuit Covid-19 sunt susceptibil de a suferi leziuni cerebrale, potrivit unui studiu care a constatat că, în cele mai grave cazuri, infecția poate provoca un declin mental echivalent cu o scădere de 8,5 puncte a coeficientului intelectual sau îmbătrânirea creierului cu zece ani.

„Ceața pe creier” raportată de mulți oameni săptămâni și luni după recuperarea lor de după boală poate fi un simptom al unor deficite cognitive mai grave, sunt de părere specialiștii.

Cercetările care au implicat 84.285 de persoane care și-au revenit după Covid-19 au constatat că leziunile creierului s-au întâmplat în grade diferite, în funcție de gravitatea infecției. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult studiu pentru a identifica cât durează acest lucru, notează The Times.

Adam Hampshire, de la Facultatea de Medicină din cadrul  departamentului de științe ale creierului de la Imperial College of London, care a fost autorul principal al studiului, a spus că rezultatele „șocante” s-au aplicat mai mult decât doar la pacienții care au fost spitalizați. Cei care nu au avut dificultăți de respirație, dar prezentau rezultate pozitive la virus, au prezentat, de asemenea, un declin cognitiv. Persoanele care s-au vindecat acasă aveau un deficit mediu echivalent cu îmbătrânirea cu cinci ani sau scăderea cu patru puncte a coeficientului de inteligență.

COVID-19. Ce riscă umanitatea dacă nu va exista un vaccin eficient

Echipa formată din specialiști de la Imperial College, Universitatea din Cambridge, Universitatea din Chicago și King's College din Londra, a constatat, de asemenea, că cei care au supraviețuit virusului, au obținut rezultate slabe la testele de logică și a sensului cuvintelor, orientarea spațială, menținerea atenției și procesarea emoțiilor lor.

Acest deficit se este cu atât mai grav cu cât forma bolii a fost mai severă.
Participanții la studiu au fost rugați să îndeplinească nouă sarcini pentru a-și evalua funcția cognitivă, iar rezultatele au fost analizate de o echipă de experți. Pentru a evita părtinirea, subiecților nu li s-a spus că studiul evaluează efectele coronavirusului decât după terminarea testului.

Până în prezent s-au colectat puține date clinice despre efectele cognitive ale coronavirusului. Totuși, se știe că supraviețuitorii și medicii lor au raportat simptome de „Covid prelungit”, cel mai frecvent simptom fiind oboseala cronică.
Studiul inițial a fost realizat în luna mai și se lucrează mai mult pentru a evalua efectele cognitive asupra acelorași subiecți la câteva luni după recuperare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel