Covid-19 în China. Locuitorii din Wuhan învață ce înseamnă noua normalitate
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este un fel de altă viață
Este un fel de altă viață
Pretutindeni sunt puncte de control. Trecătorii se opresc așteaptă în liniște să le vină rândul. Totul se face în calm, nimeni nu vociferează. Oameni îmbrăcați în echipamente de protecție verifică temperatura, documentele și pun întrebări. Politicos. La Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus, locuitorii învață ce înseamnă noua normalitate. 

Două luni de izolare totală. Treptat, măsurile restrictive sunt anulate. După două luni de izolare totală, când nimeni nu a avut voie să iasă sau să intre în orașul care numără aproape 11 milioane de locuitori, a ajuns în gara din Wuhan în zoii zilei de sâmbătă. Pe peron au coborât locuitorii care, de la sfârșitul lunii ianuarie, au rămas blocați în exteriorul orașului, după ce autoritățile au decretat carantină în încercarea de a stopa răspândirea noului virus.

”Am fost atât de emoționată, eu și fiica mea, când trenul s-a apropiat. Parcă era o minune”, a recunoscut o femeie de 36 de ani. Cu masca pe față, numai ochii trădau bucuria ei. De șase săptămâni nu și-a văzut soțul. O eternitate pentru fiica lor. Văzându-l, a pornit în întâmpinarea lui, dar s-a oprit la un metru distanță, desfăcând mâinile a îmbrățișare. Încă nu este voie. ”Nu mi-am putut reține lacrimile”, a declarat mama.

Redeschiderea orașului este, pentru moment, parțială. Locuitorii trebuie să mai aștepte până pe 8 aprilie pentru a părăsi Wuhan. Numai atunci se vor redeschide toate căile de intrare și ieșire, inclusiv aeroporturile. Cei veniți trebuie, la rândul lor, să respecte procedura de verificare: temperatura, documentele și întrebări legate de precedentele deplasări. De asemenea, ei trebuie să prezinte, pe telefon, un cod QR, care ține loc de permis de liberă trecere și care confirmă că persoana respectivă este sănătoasă.

Citește și Rușii au dezvoltat șapte prototipuri de vaccin împotriva covid-19

La Wuhan, primele cazuri de coronavirus au apărut în decembrie anul trecut. Orașul a plătit tribut greu, cu peste 50.000 de persoane contaminate și mai multe decese decât orice alt oraș din China (2538). De altfel, la Wuhan încă se moare de covid-19. Sâmbătă au fost anunțate alte trei decese. Dar în ultimele săptămâni, cifrele au scăzut în mod spectaculos.Iar vineri, un responsabil local a declarat că Wuhan poate fi considerat drept o ”zonă de risc scăzut”.

Asta în condițiile în care, la sfârșitul lunii ianuarie, o lume întreagă privea îngrozită imaginile cu pacienți întinși pe coridoarele spitalelor din Wuhan, cu medici și asistente disperate care implorau ajutor, cu oameni la balcoane care își strigau teama. ”Sunt două luni de când nu am fost la Wuhan și am impresia că am ajuns într-un loc străin”, a declarat Gao Xuesong, angajat în sectorul auto.

Dacă metroul din Wuhan și-a redeschis sâmbătă porțile, iar autobuzele au revenit pe străzile orașului, dar numai pe liniile principale, multe centre comerciale rămân închise. Iar locuitorii, protejați de măști, evită locurile aglomerate. De asemenea, nu au voie să efectueze deplasări inutile și pe distanțe luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel