Covid-19. Pandemia a luat UE prin surprindere

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
România cere un set precis de măsuri
România cere un set precis de măsuri
Uniunea Europeană este constrânsă să gestioneze din mers crizele declanşate de propagarea noului coronavirus, întrucât ea nu s-a pregătit niciodată să se confrunte cu pandemii, a spus vineri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

''Michel Barnier mi-a amintit că a fost însărcinat cu câţiva ani în urmă să realizeze o analiză despre capacitatea de răspuns a Uniunii Europene în faţa crizelor. El a făcut recomandări pentru a creşte capacitatea de răspuns în caz de pandemie, dar nimic din ce a propus nu s-a pus în practică'', a relevat Borrell în timpul unei conferinţe telefonice cu patru agenţii de presă.

Raportul lui Michel Barnier, în prezent negociatorul european pentru Brexit, datează din 2006. "Trăim într-un moment critic pentru construcţia Uniunii Europene (...) Acum ne dăm seama că este nevoie de o capacitate de răspuns colectiv mult mai mare", a adăugat el. "Din această criză ar trebui să reiasă convingerea că, dacă am fi fost mai uniţi, am fi mai capabili să facem faţă unui şoc care nu afectează doar o ţară, cum a fost cazul Greciei la începutul crizei euro, ci ne afectează pe toţi (...) pentru că este o problemă care nu cunoaşte frontiere", a afirmat el.

Josep Borrell a denunţat măsurile unilaterale, pentru că "nu fac altceva decât să retrimită mingea în curtea vecinului". "La început, răspunsurile au fost divergente. Fiecare a luat măsuri la nivel de stat. Dar acum intrăm într-o fază de convergenţă, cu măsuri colective", şi-a exprimat satisfacţia oficialul spaniol. Gestionarea consecinţelor pandemiei este prioritatea. "Celelalte subiecte au devenit secundare", a recunoscut el.

Citește și Coronavirus. Uniunea Europeană se închide. Pentru 30 de zile

Şeful diplomaţiei europene şi serviciile sale s-au mobilizat pentru repatrierea a aproape 250.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene împrăştiaţi în întreaga lume. "Cele două mari puncte dificile sunt Asia de Sud-Est şi America Latină", a spus Borrell, pentru că destinaţiile sunt prea îndepărtate, iar numărul celor care trebuie rep deoarece videoconferinţele nu sunt întâlniri formale", a spus şeful diplomaţiei europene. Proceduri scrise permit apoi validarea atriaţi este prea mare. Şi a insistat că mecanismul de protecţie civilă trebuie să fie ultima soluţie, pentru cazuri foarte specifice şi un număr mic de persoane.

Dar pandemia paralizează acţiunea europeană. Toate şedinţele ministeriale au fost anulate şi înlocuite cu videoconferinţe.
La fel se vor desfăşura şi reuniunile miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor afacerilor europene, programate luni şi marţi la Bruxelles.

"Mai multe subiecte vor fi pe masă, dar nici o decizie nu va fi luată,măsurilor care au fost convenite. Borrel a numit videoconferinţele o "catastrofă" pentru a lucra, deoarece "legăturile sunt înrerupte şi imaginile sar". UE funcţionează de la începutul săptămânii cu videoconferinţe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel