COVID-19. Tulpina din India sperie lumea. Ce spun experții

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Devine tot mai periculos
Devine tot mai periculos
După variantele coronavirusului SARS-CoV-2 britanică, braziliană sau sud-africană, a venit rândul variantei indiene să provoace îngrijorare, mai ales în contextul degradării rapide a situaţiei sanitare în India, dar deocamdată nimic nu probează că ea ar fi mai contagioasă sau ar diminua eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja create, scrie miercuri AFP.

Această variantă, denumită B.1.617, a fost detectată în octombrie în vestul Indiei. Ea este descrisă drept ''dublu mutantă'', întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane.

Prima dintre aceste două mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană, respectiv mutaţia E484K care este suspectată că scade eficacitatea vaccinării şi sporeşte riscul de infectare.

A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la o altă variantă a coronavirusului, cea descoperită în California, şi ea ar putea antrena o sporire a transmiterii virusului. Este însă prima dată când aceste două mutaţii sunt observate împreună la o variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 ce are o răspândire importantă.

Aceste caracteristici stârnesc temerea că varianta indiană ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate până în prezent pe principiul recunoaşterii proteinei Spike, fapt însă deocamdată nedovedit.

Coronavirus. Descoperire. TULPINA care i-a SPERIAT pe experți

''Mutaţia 484 poate fi parţial responsabilă pentru un eşec imunitar, dar ea singură nu este de ajuns. Trebuie ca ea să se asocieze în final şi altor mutaţii pe care încă nu le vedem la varianta indiană'', a explicat miercuri la postul de radio France Inter virusologul Bruno Lina.

''Cred că într-o săptămână sau două vom avea o estimare mai cantitativă a reacţiei variantei la vaccin'', estimează Rakesh Mishra, de la Centrul de biologie celulară şi moleculară din oraşul indian Hyderabad.

Un alt motiv de nelinişte este că varianta indiană ar putea fi mai contagioasă, deci ar provoca o creştere a numărului infectărilor, tocmai într-o perioadă când numeroase ţări se confruntă cu al doilea sau al treilea val al pandemiei.

Situaţia din India, ţară confruntată cu o explozie a numărului de infectări şi al deceselor după ce reuşise până de curând să diminueze impactul pandemiei, îngrijorează multe ţări.

Marea Britanie a restricţionat zborurile dinspre India şi permite intrarea în ţară numai pentru rezidenţi, după ce pe teritoriul său au fost confirmate 103 cazuri de COVID-19 cu varianta indiană, în timp ce Franţa a adăugat India pe lista ţărilor cu carantina obligatorie la sosire în cazul persoanelor care vin dinspre acestea.

Dar deocamdată ''nu a fost stabilită nicio legătură între apariţia acestei variante şi recenta degradare a situaţiei epidemiologice'' în India, a menţionat agenţia franceză de sănătate publică în ultima sa analiză din 8 aprilie despre riscurile implicate de noile variante ale coronavirusului.

''Este posibil ca această degradare a situaţiei sanitare (în India) să fie provocată în mare parte de numeroasele mari adunări care au avut loc recent peste tot în ţară şi unei slabe respectări a măsurilor de prevenţie de către populaţie'', mai notează agenţia franceză.

Cu atât mai mult cu cât, la câteva luni de la descoperirea ei, această variantă este departe de a fi reuşit să se impună în faţa altor variante, mai ales cea britanică. Chiar şi în Maharashtra, statul indian unde a fost semnalată iniţial, ea reprezenta în luna martie între 15% şi 25% dintre eşantioanele secvenţiate, iar în alte părţi ale Indiei era încă şi mai minoritară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...


pixel