COVID-19. UE sare în capul Marii Britanii: V-ați grăbit
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Europenii sunt teribili de nemulțumiți
Europenii sunt teribili de nemulțumiți
Uniunea Europeană a criticat aprobarea rapidă de către autorităţile britanice a vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech, susţinând că procedura europeană, deşi puţin mai lentă decât cea britanică, este mai riguroasă, relatează Reuters.

Regatul Unit a devenit miercuri prima ţară din lume care a autorizat utilizarea pe scară largă a unui vaccin împotriva COVID-19, aviz venit la puţin mai mult de o lună după începerea evaluării datelor testelor clinice în urma unui proces de aprobare efectuat în regim de urgenţă.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), însărcinată cu omologarea medicamentelor în UE, a reacţionat la anunţul britanic afirmând că procedura europeană de autorizare este mai de încredere, întrucât se bazează pe mai multe date şi implică mai multe verificări. EMA a reafirmat că va decide până pe 29 decembrie dacă va acorda o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus şi el că procedura EMA este ''cel mai eficient mecanism de reglementare prin care tuturor cetăţenilor europeni li se va oferi acces la un vaccin sigur şi eficace''.

Unii europarlamentari au fost chiar şi mai expliciţi în criticile lor faţă de Regatul Unit, ţară care a ieşit anul acesta din UE şi se află în negocieri delicate cu europenii privind relaţiile post-Brexit. ''Considerăm această decizie ca fiind problematică şi recomand statelor membre să nu repete procesul în acelaşi mod'' ca britanicii, a declarat Peter Liese, eurodeputat membru al partidului cancelarului german Angela Merkel. ''Câteva săptămâni în plus de examinare aprofundată de către EMA sunt de preferat unei autorizări de urgenţă grăbite pentru distribuirea unui vaccin'', a adăugat acesta.

Citește și Covid-19. Marea Britanie, prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech

Conform normelor europene, un astfel de vaccin necesită autorizarea EMA, dar statele membre ale UE pot să apeleze la o procedură de urgenţă care le permite distribuirea temporară a vaccinului.

Agenţia de Reglementare a Produselor Sanitare şi Medicale (MHRA) din Regatul Unit a insistat că autorizarea vaccinului produs de compania americană Pfizer împreună cu cea germană BioNTech a fost efectuată ''fără a omite proceduri''. ''Siguranţa populaţiei va avea mereu prioritate. Această recomandare (de folosire a vaccinului) a fost dată de MHRA după o evaluare ştiinţifică foarte riguroasă a fiecărei date'', a explicat responsabilul acestei agenţii, June Raine, susţinând că aceste vaccin ''îndeplineşte cele mai stricte standarde de siguranţă, eficacitate şi calitate''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel