Covid-19. Virusul se transmite prin aer? Răspunsul experților
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Răspunsul este că nu există un răspuns clar
Răspunsul este că nu există un răspuns clar
Coronavirusul, poate circula în aer și infecta, astfel, populația? Este o întrebare fără un răspuns categoric, dar relansată de un studiu publicat zilele trecute. ”Rezultatele noastre indică faptul că transmiterea Covid-19 prin aer este plauzibilă”, au concluzionat autorii unui studiu publicat în prestigioasa revistă medicală americană NEJM.

Dar, iar acest punct este crucial, nu se știe dacă virusul rămas suspendat în aer după ce o persoană a tușit îi contaminează pe alții. Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că noul coronavirus se transmite în special pe cale respiratori și prin contact fizic. În primul caz, elementul de infectare îl reprezintă stropii de salivă expulzați de bolnav când tușește, spre exemplu. Motiv pentru care autoritățile sanitare recomandă păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru între două persoane.

Într-un alt studiu, oamenii de știință au demonstrat că virusul covid-19 poate supraviețui trei ore în aer sub forma de particule suspendate. În acest scop, ei au protejat virusul în aer prin nebulizare, cu un fel de vaporizator. Dar, condițiile studiului nu corespund a aceea ce se întâmplă în viața reală, au subliniat cercetătorii.

Când bolnavul tușește sau strănută, ”stropii de salivă cad pe sol destul de repede, pentru că sunt mari și, prin urmare, mai grele decât cele care formează un nor vaporizat”, a arătat profesorul Paul Hunter, de la universitatea britanică East Anglia. Prin urmare, a adăugat specialistul, ”aerosolii nu reprezintă un model valid de transmitere”. Ca atare, ”noul studiu nu schimbă aproape cu nimic punctul nostru de vedere privind riscurile Covid-19”, a punctat expertul britanic.

Citește și Covid-19. Cercetătorii israelieni au descoperit o nouă metodă de testare

Când sunt atinse suprafețe contaminate, riscul constă în a duce mâinile la ochi și de a fi infectat prin gură, nas sau ochi. Studiul publicat de NEJM arată că noul coronavirus este detectabil până la două-trei zile pe suprafețe de plastic au oțel inoxidabil și până la 24 de ore pe carton. Totuși, contaminarea depinde, în astfel de situații, de ”cantitatea de viruși prezentă”, au precizat oamenii de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel