Cozi la ghișee. Mircea Coșea: A apărut categoria românilor care trăiesc din oferte

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
De ce, în primele zile ale fiecărui an, românii se înghesuie la ghișeele primăriilor pentru a-și plăti impozitele la reducere, ofertă a statului valabilă până la 31 martie? DCBusiness l-a contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea care, cu amabilitatea care-l caracterizează, ne-a explicat în exclusivitate care sunt cauzele acestui fenomen care, cel puțin pentru câțiva ani de acum înainte, se va repeta cu încăpățânare.

”Din punctul meu de vedere sunt două tipuri de explicații. Prima ține de comportamentul cetățeanului român, mai ales a celui de vârstă mai înaintată, care are nu doar o disciplină față de tot ceea ce înseamnă obligații față de stat (așa a învățat, așa a fost crescut).

Economie la orice 

În plus, acest cetățean român face economie la orice. Veniturile sunt atât de mici, încât fiecare bănuț contează. Deci această ofertă a statului de reducere a anumitor impozite și taxe, nu cu mult, cu aproximativ 10%, reprezintă pentru el o ocazie de a economisi bani”, a arătat Mircea Coșea. 

Aleargă după produsele aproape expirate

Potrivit profesorului de economie, la această categorie de cetățeni apare un comportament întâlnit în Statele Unite în urmă cu circa 20 de ani. ”Și anume o populație care trăia numai din oferte. O populație care aduna din ziare toate ofertele posibile, toate reducerile care se aplicau și trăiau numai din asta. Așa și la noi. Românii, cu un anumit nivel de venituri, desigur, aleargă după lăzile cu produse la limita termenului de valabile și care sunt mai ieftine, după orice ofertă care apare”.

Se putea rezolva ușor

A doua explicație ține, după cum s-a exprimat Mircea Coșea, ”de o lipsă de respect din partea statului român, a instituțiilor statului român. Să-i vezi pe acești oameni în vârstă, modești, venind de la ora patru sau cinci dimineața și stând la cozi interminabile, când ai putea să rezolvi totul printr-o mișcare mai rapidă în domeniul digitalizării, al informatizării, nu este altceva decât lipsă de respect”, a subliniat interlocutorul publicației DCBusiness. 

Spulberați de inflație 

Mircea Coșea spune să lucrurile s-ar simplifica și mai mult, iar rezultatul ar fi și mai bun dacă ANAF-ul nostru ar prelua și alte exemple demne de urmat de la ANAF-urile altora care formează echipe și merg acasă la persoanele cu probleme pentru a colecta taxe și impozite. Dar nu, statul îi lasă să stea la cozi pe acești oameni, grăbiți să economisească un bănuț a cărui valoare este oricum spulberată de inflație.

Un lucru urât  

”Este un lucru urât, pentru mine este un lucru urât, impresionant chiar să văd cum oamenii aceștia în vârstă se împing la cozi pentur un mic avantaj bănesc. Pentru că acei 10 sau 15 lei pe care ei reușesc să îi economisească astfel își pot cumpăra ceva de mâncare”, a subliniat profesorul Coșea. 

ANAF-ul, o instituție incapabilă

Pe de altă parte, analistul a precizat că imaginea acestor cozi constituie, totodată, și dovada incapacității ANAF-ului ”de a echilibra raportul dintre diferitele categorii de contributori. Unii sunt protejați, pentru că ANAF-ul este o instituție politizată, politizată enorm, a cărei sarcină vizează, printre altele, și protejarea societăților cu capital majoritar de stat, care nu își plătesc la termen sau chiar deloc dările. Pe de altă parte, ANAF-ul nu va reuși să obțină niciodată vreun succes din colectare, atâta timp cât nu va putea să intre peste societățile cu capital majoritar străin și multinaționale. Aici avem cazuri care sunt celebre prin absurdul lor. Sunt societăți care nu declară profit, ba chiar declară pierderi. Atâta timp cât ANAF-ul nu va putea intra peste așa-numita optimizare fiscală - și nu poate să intre, în primul rând pentru că nu are curajul politic, pentru că toate aceste mari companii suportă politic pe cei care ne conduc, sunt exemple foarte multe, cu OMV-ul și altele protejate politic, nu se va rezolva mare lucru. 

După oamenii cu pizza

Pe de altă parte, ANAF-ul nu are cu cine să intre, pentru că nu avem specialiști. La ANAF sunt oameni care se duc să fugă pe stradă după cei care livrează pizza și după cei care fac masaje. Nu sunt oameni cu competențe în actele contabile ale firmelor, în stare să prindă subtilitățile acestor acte care, până la urmă, sunt niște elemente de mare artă contabilă, care te fac să crezi, așa cum spunea Luca Pacioli acum vreo 400 de ani în urmă, că bugetul este spital, ori sală de bal. La ei este numai spital, pentru că știu să ascundă foarte bine lucrurile”, a concluzionat profesorul de economie Mircea Coșea.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com

pixel