Cozonacul de Maramureș versus cozonacul din comerț. Rețetă și preţuri

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Cozonacul lui Nicolai Tand
Cozonacul lui Nicolai Tand
Dacă este să socotim cât costă un cozonac din comerț și la cât se ridică prețul celui făcut acasă, cel din comerț clar este mai ieftin, fără să mai punem la socoteală timpul petrecut în bucătărie cu pregătitul. 

Diferența dintre cozonacul pe care îl găsim în supermarketuri și cel făcut în casă este destul de mare, dacă nu chiar foarte mare. Chiar dacă în ultima perioadă au apărut cozonaci gen panetone parcă tot nu regăsim gustul pe care îl căutăm.

Din punct de vedere economic, cozonacii pe care îi găsim în comerț clar sunt ”câștigători” însă problema gustului și aromelor rămâne departe de cel al prăjiturii făcute în casă.

Prețurile cozonacilor pe care îi găsim pe piață variază de la 5 lei, cel mai simplu, până la 20 de lei.

Mai există varianta cofetăriilor în care putem face comandă pentru cozonaci, însă prețul aici este mai mare. Astfel de cozonaci au prețuri cuprinse între 20 și 60 de lei pe bucată.

Ingredientele celor 3 cozonaci din rețeta noastră costă în jur de 25 de lei.

Când se apropie Crăciunul, indiferent de vârsta noastră, de undeva din adâncul sertarelor cu amintiri din copilărie, se înalță parfumul cozonacilor proaspăt scoși din cuptor, de mama.

Chef Nicolai Tand are o rețetă strașnică ce cozonaci din maramaureș, asupra căreia și-a pus amprenta sa proprie.

Rețeta pentru cozonacul cu cremă patissier

1 kg de făină cernută

un vîrf de sare

lapte

coajă de lămâie

drojdie

ouă

ulei

unt

smântână dulce

esență de rom

esență de vanilie

nucă măcinată

cacao


Cernem un kilogram de făină într-un castron încăpător și punem un praf de sare.
Între timp punem laptele la încălzit cu o lingură de zahăr și în care punem coajă de lămâie rasă.
Un cub sfărâmat de drojdie îl dizolvăm în lapte călduț, într-un castron separat și o lăsăm să crescă după care punem peste laptele cald în care turnăm un pic de esență de rom și amestecăm.

Citește și:

Românii cheltuie cel mai mult cu mâncarea

Separăm două gălbenușuri pe care le frecăm cu un pic de zahăr după care îl încorporăm în laptele răcit.
Amestecul de lapte trebuie turnat apoi încet peste făină până este incorporat totul după care frământăm ca să se omogenizeze.
Scoatem aluatul, turnăm puțin ulei și începem să frământăm energic aproximativ 15-20 de minute până când aluateul devine elastic.
Aluatul se pune într-un castron se acoperă cu un ștergar și se lasă la crescut la căldură, în jur de 30 de minute, timp în care volumul aluatului trebuie să se tripleze.

Pentru crema patissier

Se pun în lapte, zahăr și esență de vanilie și se amestecă până se dizolvă zahărul.

Separat se ameste că două gălbenușuri cu zahăr după care se adaugă două linguri cu făină și se amestecă bine după care adăugăm lapte călduț și amestecăm până se incorporează și începe să se îngroașe după care turnăm totul în cratița cu lapte pe care am luat-o de pe foc. Adăugăm 100 g de unt și două linguri cu smântână dulce și amestecăm vârtor.

După ce este totul incorporat, turnăm crema într-o tavă de iena, acoperim cu folie și lăsăm la răcit în frigider.

Crema de nucă

Separat batem albușurile cu două linguri cu zahăr până devin tari, adăugăm două linguri cu vârf cu cacao și amestecăm de jos în sus până se încorporează și se omogenizează. În această compoziție adăugăm 2 linguri cu nucă măcinată, amestecând tot de jos în sus până când nuca este încorporată.

Aluatul se porționează în 3 părți, se întinde cu sucitorul, se întinde crema de cacao cu nucă pe aluat, se rulează și se pune în forma de cozonac în care am pus în prealabil hârtie de copt.

Cozonacii se mai țin la crescut la cald 30 de minute după care se pun la cuptor timp de 25 de minute la 170 de grade.

Se serveste cu crema patissier după ce am amestecat-o din nou ca să o aerăm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur

Aurul crește, profitând de slăbiciunea dolarului

Prețurile aurului au crescut marți, susținute de un...

Energie / FOTO: Freepik
Calendar fiscal
Bursă / Foto: Freepik
Fraudă online / FOTO: Freepik
Canalul Panama
Sistem de apărare / FOTO: Wikipedia

Echipamente militare americane greu de înlocuit de europeni

Un blocaj prelungit al ajutorului militar american...

China / FOTO: Freepik

De ce anul 2025 este crucial pentru economia Chinei

2024 a fost un an marcat de o volatilitate puternică pe...

iPad air / FOTO: Captură ecran

Apple reinventează iPad Air cu elemente noi

Apple lansează o nouă versiune a iPad Air cu scopul de a...

Europa vs SUA / FOTO: Freepik

Europa vs SUA: Bătrânul continent nu a pierdut cursa

De mai bine de un deceniu, bursa americană a depășit-o...

Seră / Foto: Freepik
Donald Trump
Nvidia
Elon Musk

Elon Musk, chemat să dea explicații legate de un contract

Un contract în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

Curs valutar / Foto: DCBusiness

Curs valutar BNR, 4 martie: O zi bună pentru leu

Veşti bune de la BNR privind moneda naţională.

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Blocul Dunărea s-a prăbușit la cutremurul din 1977
Liberty Galați
Ursula van der Leyen
Sobă pe lemne / Foto: Freepik

Când începe programul "Rabla pentru sobe"

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat marţi ghidul...

Noi declarații fiscale / Foto: Freepik
Santorini / Foto: Freepik
Șantier metrou M6
Primul constructor auto care a trecut de 100 miliarde dolari
Factură energie electrică
Rainer Seele, OMV și Ahmed Al Jaber, CEO ADNOC
ANAF

Nouă declarații fiscale se depun pe 7 martie

Data de ta martie este una importantă pentru o serie de...

Foto: Mihai Ciobanu

pixel