STATISTICĂ. Creșterea PIB pe nouă luni din 2018 a fost de 4,2%

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Datele oferite de INS sunt provizorii
Datele oferite de INS sunt provizorii
Creşterea economică înregistrată de România în primele nouă luni ale lui 2018 a fost de 4,2% pe seria brută şi de 4,3% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii 2 ale Institutului Naţional de Statistică. Faţă de trimestrul II al anului trecut, Produsul Intern Brut în trimestrul III a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,9%. 

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2018 a fost de 265,57 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 4,4% faţă de trimestrul III 2017.

PIB estimat pentru primele nouă luni din 2018 a fost de 665,04 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 4,2% faţă de perioada similară din 2017.

Economia României va înregistra un avans de 3,5% în 2019 şi de 3,1% în 2020, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie 2018, se arată în raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondială (BM). De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2018 o creştere a Produsului Intern Brut de 4,1%, în scădere cu un punct procentual faţă de prognoza din iunie.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2021, când economia României va înregistra un avans de 2,8%, se arată în raportul Băncii Mondiale. Instituţia financiară internaţională estimează că în Europa şi Asia Centrală (ECA), regiune care include România, economia a încetinit la 3,1% în 2018, de la 4% în 2017, reflectând reducerea activităţii economice din Turcia în semestrul doi al anului trecut.

Excluzând Turcia, creşterea regională rămâne neschimbată, la 2,9% în 2018, deoarece încetinirea activităţii economice în ţări ca Bulgaria şi România a fost compensată de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de preţul mai ridicat al ţiţeiului, apreciază BM.

Calculele Băncii Mondiale

În rândul ţărilor din Europa Centrală, ritmul expansiunii PIB-ului a încetinit în 2018. Slăbirea exporturilor şi lipsa forţei de muncă au afectat creşterea în Bulgaria, Croaţia şi România. În contrast, în pofida lipsei de angajaţi din Polonia, economia acestei ţări a accelerat uşor datorită nivelului solid al consumului şi a investiţiilor.

Politica fiscală din regiune a variat semnificativ, se arată în raportul publicat de Banca Mondială. Turcia s-a angajat să-şi înăsprească politica monetară pentru a reduce inflaţia şi a stopa deprecierea monedei. În România, reducerea impozitului pe venit şi majorarea salariilor în sectorul public au compensat o creştere a contribuţiilor sociale, care au înregistrat anul trecut primul excedent din 2012.

În majoritatea statelor din Europa şi Asia Centrală, politica monetară este stabilă sau relaxată. La finalul lui 2018, nouă ţări aveau ratele dobânzilor mai scăzute decât în urmă cu un an, în timp ce alte trei state au majorat dobânda de politică monetară: România, Ucraina şi Turcia.

Citește și:

Prognoză de creștere pentru PIB-ul Capitalei

În Europa Centrală, lipsa forţei de muncă şi majorarea preţului energiei au dus la creşterea inflaţiei, politica monetară rămânând stabilă în majoritatea ţărilor. O excepţie este România, unde cererea internă robustă a dus la depăşirea limitei superioare a intervalului ţintei de inflaţie, determinând înăsprirea politicii monetare, se arată în raportul "Global Economic Prospects".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik
Nord Stream 2

Germania nu vrea să mai audă de gazoductul Nord Stream 2

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a exclus...

Platformă de extracție Trillion Energy
Foto: Freepik.com
Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

Banca Naţională a României
OECD
Sam Altman / FOTO: Wikipedia
Foto: Pexels.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Știrile dimineții
Familie în vacanță / Foto: Freepik

Rețeaua Regina Maria a fost vândută

Tranzacţia momentului în România.

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...


pixel