Credit Suisse, SVB. Joseph Stiglitz: "Stabilitatea sistemului financiar trebuie regândită"
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz trage un semnal de alarmă
Laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz trage un semnal de alarmă
După falimentul Silicon Valley Bank, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, nu exclude și alte falimente bancare.

La câteva zile după falimentul Silicon Valley Bank, care a zguduit băncile și piețele mondiale, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz nu a exclus posibilitatea ca și alte instituții să pună lacătul pe ușă. O declarație care capătă și mai mult sens pe fondul dificultăților întâmpinate de Credit Suisse, a doua instituție bancară elvețiană ca mărime. "Băncile sunt mai sănătoase decât în trecut, mai ales în 2008. S-au înregistrat progrese, dar nu atât de multe pe cât ar fi fost necesar", afirmă economistul.

"Întotdeauna există zvonuri despre o bancă sau alta că ar fi vulnerabilă, că se clatină, dar dacă nu le cunoști bilanțul, expunerile și rezultatele (testelor de stres), este greu de verificat", a adăugat el. Concentrându-se în principal pe falimentul SVB, Joseph Stiglitz este de părere că noile tehnologii sunt relativ ignorate, neluate în considerare de sistemul bancar. În schimb, sunt încurajate "bank run-urile", celebrele panici bancare ce-i pot determina pe clienți - atât gospodării, cât și întreprinderi - să își retragă banii. Este exact ceea ce a precipitat prăbușirea Silicon Valley Bank.

"Decenii la rând am trăim cu convingerea că un cont bancar este greu de mutat. Dar când toată lumea își gestionează contul bancar de acasă, din fața calculatorului, a devenit mult mai ușor să își retragă toți banii și să îi pună în altă parte", spune el. Iată de ce, a adăugat el, "stabilitatea sistemului financiar trebuie regândită, ținând cont de noile tehnologii".

"O traumă cu efecte pe termen lung”

Măsurile luate de autoritățile americane și asigurările guvernelor europene privind soliditatea sistemului bancar după falimentul Silicon Valley Bank ar fi putut stabiliza puțin piețele marți. Dar "temerile privind soliditatea sectorului" persistă și "umbra colapsului SVB încă planează", a comentat, pe de altă parte, Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Drept dovadă, miercuri, declarațiile celui mai mare acționar al Credit Suisse, Saudi National Bank, au pus în mare dificultate instituția elvețiană, aruncând un vânt de panică asupra piețelor, unde acțiunile bancare au afișat pierderi fantastice. Percepută ca fiind veriga cea mai slabă a sectorului bancar elvețian, Credit Suisse a văzut cum prețul acțiunilor ei scad cu până la 30%, până la un nou minim istoric de 1,55 franci elvețieni, în ciuda încercărilor președintelui instituției, Axel Lehmann, de a liniști lucrurile.

În cadrul unei conferințe, acesta a dat asigurări că banca nu are nevoie de ajutor guvernamental. Aceasta "nu este o problemă", a spus el, subliniind că banca se bazează pe "ratele financiare solide", fără a reuși însă să liniștească piețele. Totuși, îngrijorarea depășește granițele țării alpine. Premierul francez Elisabeth Borne a cerut autorităților elvețiene să rezolve problemele Credit Suisse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel