Credite garantate de stat de până la 50.000 de lei. Cine sunt beneficiarii și ce trebuie să facă
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O șansă bună pentru studenți
O șansă bună pentru studenți
Una dintre condiții este studenții care doresc să aplice pentru acest program să urmeze cursurile unei facultăți acreditate. 

Programul Student Invest a fost lansat în această vară print Ordonanța de Urgență 95/2022. Prin intermediul lui, statul oferă un credit garanta în valoare de până la 50.000 de lei, bani care pot fi folosițit, în egală măsură, pentru finalizarea studiilor, dar și pentru sănătate. 

În privința criteriilor ce trebuiesc îndeplinite, ele sunt următoarele, conform normelor de aplicare a programului, ce se regăsesc în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.534/2022:

- trebuie să fie persoane fizice cu domiciliul în România;

- tineri cu vârste cuprinse între 18 ani împliniți și 31 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului și care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ superior autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate;

- în cazul în care beneficiarul nu este angajat, trebuie să prezinte cel puțin un codebitor, conform normelor proprii de creditare ale finanțatorilor;

- completarea unei declarații pe propria răspundere prin care se confirmă nu deține și nu intenționează să acceseze alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator;

- au calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;

- se încadrează în normele interne de creditare ale finanțatorului.

Un aspect important de precizat este că împrumuturile vor putea fi solicitate numai de la băncile înscrise în program. Ținând cont că înscrierea băncilor în programul Student Invest e posibilă până vineri, cel mai probabil, începând de săptămâna viitoare se vor putea cere și banii.

De principiu, actele ce vor trebui prezentate la bancă sunt cele ce permit identificarea solicitantului, cele care demonstrează că acesta este înscris la o facultate acreditată și, în cazul în care nu lucrează, acte privind veniturile codebitorului.

Banii obținuți de la bancă în cadrul programului Student Invest vor putea fi folosiți pentru

- plata taxelor de studii, inclusiv pentru licență, master, doctorat;

- plata cărților, rechizitelor;

- acoperirea costului publicării cărților sau al studiilor de specialitate;

- plata taxei de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate;

- plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/ lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății;

- plata locurilor de cazare în căminele studențești;

- plata unei părți/ avansului pentru achiziția unei locuințe;

- cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;

- decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală“, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, artă și alte cursuri de dezvoltare personală;

- costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;

- investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate, prin stabilirea unui plafon de plată/ decontare până la 10.000 de lei.

Împrumutul se va acorda o singură dată, sub forma unui credit cu una sau mai multe tranșe, în funcție de documentele justificative prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza documentelor justificative, pentru o perioadă de cel mult zece ani, inclusiv perioada de grație, precizează Avocatnet. 

Odată cu programul Student Invest a apărut un alt program ce permite tinerilor să obțină credite garantate de stat. Este vorba, mai precis, despre programul Family Start, prin care tinerii pot obține credite de până la 75.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu creșa, grădinița ori școala copiilor.

Citește și Bani de la stat pentru nuntă. Demarează programul Family Start

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...


pixel