Începând cu 1 ianuarie 2025, persoanele fizice care doresc să solicite intrarea în insolvență vor trebui să îndeplinească noi condiții financiare, ca urmare a majorării salariului minim pe economie. Conform Legii 151/2015, pragurile minime ale datoriilor vor fi actualizate, ceea ce va influența accesul la procedurile de insolvență pentru cei aflați în dificultate financiară.
Noile praguri
Pentru a deschide o procedură de insolvență bazată pe un plan de rambursare a datoriilor sau prin lichidarea activelor, datoriile scadente ale debitorului trebuie să depășească 15 salarii minime pe economie. În prezent, acest prag este de 55.500 de lei, însă din 2025 va crește la 60.750 de lei, odată cu majorarea salariului minim.
Pe de altă parte, în cazul procedurii simplificate de insolvență, datoriile totale nu trebuie să depășească 10 salarii minime. Astfel, acest prag va ajunge la 40.500 de lei începând cu anul viitor.
Cele trei proceduri de insolvență
Persoanele fizice pot opta pentru una dintre cele trei proceduri de insolvență reglementate de lege, în funcție de situația lor financiară și de valoarea datoriilor:
Planul de rambursare a datoriilor
Aceasta este o opțiune pentru cei care pot face eforturi pentru a-și redresa situația financiară. Planul, care trebuie aprobat de creditori, prevede măsuri concrete pentru achitarea datoriilor. În cazul respectării stricte a acestuia, debitorul poate beneficia de o reducere sau chiar eliminare a unor obligații financiare.
Insolvența prin lichidare de active
Această procedură este destinată persoanelor cu datorii mari și o situație financiară gravă. Presupune valorificarea bunurilor debitorului pentru a acoperi datoriile. Debitorul poate păstra doar o sumă minimă necesară pentru subzistență. Lichidarea de active este disponibilă și pentru cei care nu reușesc să își onoreze planul de rambursare.
Procedura simplificată de insolvență
Adresată persoanelor cu datorii mici și fără bunuri sau venituri urmăribile, această variantă este destinată celor care au depășit vârsta standard de pensionare sau și-au pierdut capacitatea de muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Politicienii din întreaga lume...
Secretarul general al NATO,...
31 ianuarie 2025 este...
Un val de fuziuni și achiziții...
Uniunea Europeană a reînnoit sancțiunile extinse...
Chinezii dau din nou bătăi de...
Exporturile de grâu ale...
Anul trecut, oficialii bulgaria...
Registrul Auto Român (RAR) avertizează publicul despre...
Dumitru Chisăliţă, preşedintele...
În urmă cu câteva zile era un...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe...
Acorduri ce vizează mai multe...
Panică pe piețe, unde cotația...
Indicele ROBOR la trei luni, în...
Cum putem bine observa, nu mai...
Din ce în ce mai mulți oameni...
Foaia metalică expandată, sau...
Banca Naţională a publicat raportul privind indicatorii...
Ministerul Dezvoltării,...
Angajații ELCEN refuză să...
O propunere controversată în...
Prețurile combustibililor la...
Poliția olandeză a luat urma...