Creşterea economică a SUA, sub estimări
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Capitoliu / FOTO: Freepik
Capitoliu / FOTO: Freepik
 Creşterea economiei Statelor Unite, mai lentă decât s-a estimat anterior.

Ritmul de creștere al economiei americane a fost mai lent în primul trimestru din 2024 decât s-a estimat inițial, ca urmare a reducerii cheltuielilor de consum, conform rapoartelor AP și Reuters.

Datele revizuite, publicate joi de Departamentul american al Comerțului, arată că cea mai mare economie mondială a crescut anual cu 1,3% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu estimarea inițială de 1,6%. În ultimul trimestru din 2023, economia a înregistrat o creștere de 3,4%. Acesta este cel mai lent ritm de creștere de la al doilea trimestru din 2022, însă analiștii prevăd o redresare economică în lunile următoare, datorită pieței robuste a forței de muncă.

Un indicator al inflației pentru primul trimestru din 2024 a fost, de asemenea, revizuit la 3,3%, în scădere față de valoarea anterioară de 3,4%. Aceste date ar putea influența momentul în care Rezerva Federală a SUA (Fed) va decide să reducă dobânzile, consideră analiștii.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care reprezintă peste două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut doar cu 2%, față de avansul de 2,5% anunțat luna trecută de Departamentul Comerțului. În trimestrele anterioare, aceste cheltuieli au crescut cu peste 3%.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognoza privind creșterea economiei americane în acest an, de la 2,1% la 2,7%, datorită performanțelor mai bune decât așteptările în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și cheltuielile de consum. În primele trei luni ale acestui an, economia americană a generat, în medie, 276.000 de noi locuri de muncă pe lună, comparativ cu o medie de 212.000 pe lună în trimestrul octombrie-decembrie 2023.

Până acum, economia americană a contrazis scenariile pesimiste de la sfârșitul lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor de către Rezerva Federală.

În prezent, economia SUA se descurcă mult mai bine decât alte economii avansate, datorită refinanțării datoriilor de către companii și a consumatorilor care au profitat de dobânzile mici înainte de înăsprirea politicii monetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel