Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Deci, subliniază economistul într-o postare pe Facebook, ”avem o viteză de creștere a PIB de 11% față de viteza de creștere a datoriei publice de 56,1%. Raport de 5,1 al diferenței vitezelor de creștere, 5,1 în favoarea datoriei. 115 miliarde plus la PIB, 209,5 miliarde în plus la datorie.
Raportul acesta ne conduce la faptul că pentru fiecare euro produs suplimentar se face o datorie 1,82 euro”, precizează analistul, explicând, în continuare, care este cel mai grav lucru.
Este o crestere pe datorie în mod evident, ”însă ceea ce este mult mai grav este faptul ca se bazează pe adâncirea dezechilibrelor macroeconomice (deficit de cont curent, deficit comercial, inflație, șomaj, deficit structural, deficit public ESA de peste 8% etc.) dar și a sacrificării indicatorilor socio-economici principali referitor la puterea de cumpărare a cetățenilor și companiilor, cu menținerea unor presiuni inacceptabile pe lichiditatea din economie (prin necesarul de finanțare în creștere al statului-în valori nominale).
Citește și Scumpirea gazelor. Analist: Fenomenul acesta se numește jaf statal
Dacă ar fi să o spun plastic, aș spune că România este pe stupefiante, pe perfuzii toxice (datorie) trăind în iluzia redresării în contextul adâncirii problemelor structurale. Ca un bolnav cronic care se droghează, se simte aparent mai bine, în timp ce boala devine letală.
Ceea ce nu se înțelege este că spațiul fiscal creat din orice sursa nu trebuie risipit și nu trebuie direcționat în zona majorării deficitului public, cel mai pervers deficit, deficitul care are efectul de antrenare cel mai mare și mai toxic asupra celorlalți indicatori macroeconomici.
Prânzul Guvernului Cîțu nu numai că este pe datorie dar este făcut pe seama veniturilor prezente și viitoare ale economiei și societății. Este cel mai cinic prânz, pentru ca bucatele acelea reprezintă pielea și carnea României. Rămân oasele...”, concluzionează Adrian Câciu, în comentariul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...