Creșterea economică. Analist: România este pe perfuzii toxice

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Prognozele privind creșterea economică pentru anul 2021 ne indică o creștere nominală a PIB de 11% față de anul 2019, respectiv o creștere cu 115 miliarde a PIB-ului în 2 ani. Raportat la aceeași perioadă, datoria publică crește cu 56,1% ajungând la valoarea nominală de 583 miliarde lei la finalul anului 2021, scrie analistul Adrian Câciu într-o analiză a situației economice. 

Deci, subliniază economistul într-o postare pe Facebook, ”avem o viteză de creștere a PIB de 11% față de viteza de creștere a datoriei publice de 56,1%. Raport de 5,1 al diferenței vitezelor de creștere, 5,1 în favoarea datoriei. 115 miliarde plus la PIB, 209,5 miliarde în plus la datorie.

Raportul acesta ne conduce la faptul că pentru fiecare euro produs suplimentar se face o datorie 1,82 euro”, precizează analistul, explicând, în continuare, care este cel mai grav lucru. 

Este o crestere pe datorie în mod evident, ”însă ceea ce este mult mai grav este faptul ca se bazează pe adâncirea dezechilibrelor macroeconomice (deficit de cont curent, deficit comercial, inflație, șomaj, deficit structural, deficit public ESA de peste 8% etc.) dar și a sacrificării indicatorilor socio-economici principali referitor la puterea de cumpărare a cetățenilor și companiilor, cu menținerea unor presiuni inacceptabile pe lichiditatea din economie (prin necesarul de finanțare în creștere al statului-în valori nominale).

Citește și Scumpirea gazelor. Analist: Fenomenul acesta se numește jaf statal

Dacă ar fi să o spun plastic, aș spune că România este pe stupefiante, pe perfuzii toxice (datorie) trăind în iluzia redresării în contextul adâncirii problemelor structurale. Ca un bolnav cronic care se droghează, se simte aparent mai bine, în timp ce boala devine letală.

Ceea ce nu se înțelege este că spațiul fiscal creat din orice sursa nu trebuie risipit și nu trebuie direcționat în zona majorării deficitului public, cel mai pervers deficit, deficitul care are efectul de antrenare cel mai mare și mai toxic asupra celorlalți indicatori macroeconomici.

Prânzul Guvernului Cîțu nu numai că este pe datorie dar este făcut pe seama veniturilor prezente și viitoare ale economiei și societății. Este cel mai cinic prânz, pentru ca bucatele acelea reprezintă pielea și carnea României. Rămân oasele...”, concluzionează Adrian Câciu, în comentariul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel