Creșterea pensiilor, anunțul zilei. Marius Budăi: "Am ajuns cu toţii la această concluzie"
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În același timp, autoritățile pregătesc un ghid al consumatorului de energie
În același timp, autoritățile pregătesc un ghid al consumatorului de energie
Este vorba de o concluzie la care s-a ajuns în baza analizei făcute de Ministerul Finanțelor.

Coaliţia de Guvernare a decis să nu mai discute public despre un procent pentru majorarea pensiilor. Liderii PSD şi PNL dau însă asigurări că vor exista creşteri ale veniturilor. Dar nu se știe dacă în cursul acestui an sau în 2023. Asta în condițiile în care milioane de români aşteaptă să afle ce se va întâmpla cu ei de anul viitor, având în vedere că, în ultimul timp, se vehiculează procente de majorare cuprinse între 5 și 16%.

Rugat să clarifice, oarecum, lucrurile, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus: "Aşa cum a anunţat recent şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi premierul Nicolae Ciucă în momentul construcției bugetului pentru anul 2023 se va lua decizia finală asupra procentului, dar e clar că o majorare la pensii va fi. Propunerea PSD pusă pe masa coaliţiei va fi cea de cel puţin 10%.

Aceste analize le-am făcut cu Ministerul de Finanțe şi au arătat că avem spaţiu bugetar şi le-am făcut, în aşa fel încât să apărăm puterea de cumpărare a părinților şi bunicilor noștri. Discutăm în general de măsuri care să vină în sprijinul mediului de afaceri şi a cetățenilor.

Important este că am ajuns cu toții la concluzia că pensiile trebuie majorate", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Când băgăm aspiratorul în priză

Între timp, autoritățile ar putea ieși pe piață cu un ghid prin care să explice populației cum sa facă economie atât la factura de curent electric dar și la gaze. Practic, să explice românilor care sunt intervalele din zi în care curentul electric e scump și când să folosească aparatura electrocasnică la costuri reduse la energie. 

De exemplu, să nu lase în timpul zilei în primă aparate care consumă multă energie, pentru că atunci curentul e scump. Altfel spus, spălăm rufe la mașină seară, când și aspirăm, dacă nu avem timp în cursul dimineții. 

La fel și în cazul gazelor

La fel și cu gazul. Să nu mai lase centrala pornită la o temperatura de 21-22 de grade în timpul zilei, când nu e nimeni acasă, ci sub 20 de grade și să crească temperatura doar când ajung acasă. Mai mult decât atât, să țină deschise caloriferele doar în camera în care stau. 

În plus, surse din coaliție susțin că se ia în calcul bonificarea celor ale căror facturi de energie electrică erau mari, dar reușesc să le scadă cu 50 de KWh sau peste acest interval. 

"Am discutat în ședința de guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluție tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care și noi ne-am gândit, și facem apel la populație, să reducem risipa și să fie bonificați cei care consumă mai puțin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că așteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni pentru a putea să gestionăm cum se cuvine energia și gazul pentru iarna viitoare", declara premierul Nicolae Ciucă. 

Citește și Virgil Popescu: Dorim deconectarea prețului energiei electrice de cel al gazelor

Citește și Gorghiu despre OUG privind energia: Dacă sunt scăpări modificăm cu mare plăcere!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel