Creşterea pragului de la care sunt impozitate pensiile şi reforma pensiilor speciale urmează să fie decise în Parlament
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Senatul şi Camera Deputaţilor încep, miercuri, 1 februarie, prima sesiune parlamentară ordinară a acestui an.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, au convocat cele două foruri legislative de la ora 16,00 şi, respectiv, ora 12,00.

Conform reglementărilor, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Birourilor permanente - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, cu excepţia preşedinţilor, care sunt aleşi la începutul legislaturii.

Alegerea conducerilor celor două Camere legislative se face la propunerea grupurilor parlamentare, în conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuraţiei politice şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun în întregime votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al majorităţii parlamentarilor prezenţi.

Pe agenda noii sesiuni parlamentare urmează să se afle proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Liderii PSD şi PNL au anunţat, printre priorităţile legislative, proiectele privind Educaţia şi reforma pensiilor speciale.

Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de conducerea PNL şi urmează ca în această săptămână să aibă loc o întâlnire a coaliţiei de guvernare pentru a se stabili calendarul adoptării lor, a anunţat preşedintele liberalilor, premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că aceste acte normative trebuie finalizate până cel târziu la începutul lunii aprilie, în condiţiile în care sunt jaloane în PNRR.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis că legile Educaţiei reprezintă o prioritate legislativă pentru social-democraţi, menţionând, însă, că discuţiile despre aceste proiecte trebuie continuate cu premierul şi cu ministrul de Finanţe, dar şi cu autorităţile locale, având în vedere impactul financiar semnificativ al implementării noilor acte normative.

"Începem să creionăm şi să mergem cu propunerile noastre de eventuale modificări în coaliţie şi să stabilim care sunt etapele de implementare a legii, în integralitatea sa, în perioada următoare", a afirmat Ciolacu.

Senatul şi Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe şi asupra proiectului de lege privind pensiile speciale.

"Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, o dată pentru totdeauna, în România", a declarat Marcel Ciolacu.

"Există o restanţă pe care trebuie să o onorăm în această sesiune parlamentară: este vorba despre proiectul legislativ care rezolvă problema pensiilor speciale; la fel, o chestiune care trenează de foarte mult timp. Ne dorim să promovăm în această sesiune parlamentară acest proiect legislativ, care o dată pentru totdeauna să elimine acele situaţii reclamate în decursul vremii şi de noi, şi de celelalte partide parlamentare şi care, din păcate, datorită neconstituţionalităţii foarte multor proiecte depuse şi adoptate de Parlament până acum nu s-a materializat", a indicat şi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe.

Liberalii au anunţat ca prioritate şi proiectul privind creşterea de la 2.000 lei la 3.000 lei a pragului de la care sunt impozitate pensiile.

Un alt proiect avut în vedere de PNL este cel al comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Potrivit lui Ionuţ Stroe, există, din punctul de vedere al liberalilor, "suficiente" argumente şi de natură constituţională pentru promovarea unui asemenea proiect, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu PSD şi UDMR.

Parlamentarii vor dezbate şi alte proiecte care ţin de îndeplinirea jaloanelor din PNRR şi ordonanţe adoptate de Executiv.

În plus, este de aşteptat ca, în cazul rotaţiei premierilor între PNL şi PSD, prevăzută în protocolul coaliţiei de guvernare pentru mai, să fie supuse spre dezbaterea celor două Camere ale Parlamentului mai multe proiecte care vor fi incluse în programul de guvernare.

Social-democraţii au anunţat că se lucrează la un nou program de guvernare, iar preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care va prelua funcţia de prim-ministru în acest caz, a avansat ideea reducerii impozitării muncii şi supraimpozitarea companiilor cu venituri uriaşe.

Totodată, USR a anunţat că va iniţia, în prima zi a sesiunii parlamentare, o nouă moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, având în vedere acuzaţiile de plagiat privind lucrarea sa de doctorat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel