Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Dacă noua Lege a pensiilor va ajunge, într-un final, să intre în vigoare, înseamnă că seniorii României vor beneficia, anul viitor, de două majorări ale pensiilor, așa cum scrie în actul normativ adoptat, cu scandal, de Guvern. Ce înseamnă, de fapt, aceste creșteri.
O soluție calitativă
”Ei fac așa: la 1 ianuarie se dau 13,8% care acoperă 8 și un pic din inflație, plus 5% reprezentând jumătate din creșterea salariului minim pe economie. După care, la 1 septembrie se dorește o majorare medie cu 40%, însă este o soluție oferită calitativ, respectiv încearcă să îi ajute pe cei cu pensii mici să ajungă la un prag mai mare, iar cei cu pensii mari vor avea creșteri, dar acestea vor fi, cu siguranță, sub două cifre.
Adică vom avea situații în care unei persoane care acum ia 1000 de lei pensie să i-o facă, posibil, 1400, poate chiar mai mult, de la 1 septembrie, dar, pentru cei care au deja pensii mari de peste 10.000 de lei, creșterea va fi sub 10% garantat”, a exemplificat analistul economic.
Mai este posibil ca aceste prevederi să mai fie atacate la CCR?, l-a întrebat jurnalistul Alex Vlădescu pe invitatul său.
Bonusul care salvează legea
Nu, a răspuns Alexandru Bodislav și a explicat: ”Știți cum au făcut? Mărirea nu se face legat de punctul de pensie, mărirea se face în funcție de calitatea muncii persoanei respective. Mai exact, se acordă bonificații. Dacă au lucrat în același loc mai mult de un număr de ani, li se dă un bonus la punctul de pensie. Dacă au depășit o anumită perioadă de muncă, de activitate, încă un bonus. Dacă au fost în aceeași zonă și nu au sărit dintr-un job în altul, încă un bonus. Practic, PSD și PNL, secundar, au oferit o soluție calitativă pentru a îmbunătăți viața oamenilor care au fost activi, pentru ca în câmpul muncii să atragă oameni de calitate și să dea dovadă celor actuali că pot beneficia de pe urma unei vieți active eficiente”, a precizat analistul.
Vârsta de pensionare
În ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare, Alexandru Bodislav a arătat că există două componente. ”În 2026 să fie egalizată vârsta de pensionare la 65 de ani, dar după aceea, la un interval de trei ani se va recalcula vârsta de pensionare, împingându-se, mai întâi facultativ și, probabil, că va deveni obligatoriu ca în următorii zece ani să ajungă la 70 de ani vârsta de pensionare. Ceea ce este just și injust. Just pentru că lumea trăiește, în medie, mai mult ca acum 50 de ani, dar este injust pentru că speranța de viață la bărbați, în cazul României, este puțin sub 72 de ani, iar la femei puțin sub 79 de ani. Iar dacă tu îi scoți la pensie la 70 de ani, este posibil ca unii să se bucure foarte puțin sau chiar de loc de pensie. Ceea ce este o problemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...