Crima de la Caracal. Raed Arafat propune modificări ale legislației

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Avertismentul lui Raed Arafat vine ca un duș rece
Avertismentul lui Raed Arafat vine ca un duș rece
Preşedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, Raed Arafat, a prezentat mai multe propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu, printre care se numără implementarea sistemului de localizare AML şi îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, precum cele de răpire. 

"Pe termen scurt există deja o aplicaţie a STS de care s-a vorbit şi care trebuie să fie promovată pentru prima fază până la implementarea unui alt sistem mai modern care să fie folosită în apelare. Această aplicaţie trebuie să fie promovată la maxim. (...) Nu este soluţia definitivă, vorbesc de o soluţie temporară. Tot pe termen scurt vine modificarea legislaţiei în vederea implementării sistemului de localizare AML (Advanced Mobile Location sau Alte Sisteme Similare). Au fost discuţii care s-au oprit la nivelul modificărilor legislative. Modificările legislative trebuie realizate urgent, noi vom pregăti textele pe care le propunem de modificare astfel încât la decizia doamnei prim-ministru, a Guvernului, pot fi aprobate chiar prin ordonanţă de urgenţă la revenirea Parlamentului din vacanţă. Sunt aspecte din primă discuţie, urmează să le aprofundăm şi poate că vor suferi modificări încă", a spus Arafat.

Consimțământu localizării

El a precizat că trebuie modificată legislaţia în ceea ce priveşte consimţământul localizării celor care apelează 112 şi al naturii apelului, astfel încât acesta să fie pe lângă voce şi apel de date şi să fie gratuit. "De exemplu, aici modificarea legislativă poate să fie prin faptul că în momentul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimţământul să fii localizat, dar acest lucru trebuie să apară în legislaţie. Al doilea exemplu care trebuie modificat: natura apelului 112. Până acum se referea la apel voce mai mult, nu de date şi trebuie o modificare. Este o modificare simplă prin care să se scrie că apelul 112 înseamnă şi apel voce şi apel date", a explicat Raed Arafat.

Cartele neidentificate

Acesta a arătat că se analizează şi dacă se va veni cu propuneri în ceea ce priveşte cartelele neidentificabile. "Cartelele neidentificabile îngreunează în unele apeluri de urgenţă realizarea unei corelări sau identificarea persoanei care apelează sau a telefonului de la care se apelează şi care poate să fie corelat cu o adresă cu un buletin şi să ne permită să ştim cine este persoana sau a cărei persoană este telefonul folosit. O să vedem care va fi abordarea", a spus Arafat.

Dintr-o contestație în alta

El a menţionat că pe termen scurt este importantă şi semnarea contractului cu clauză suspensivă de către STS pentru modernizarea sistemului 112. Arafat a precizat că pe segmentul de urgenţă eligibil pe fondurile europene este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar în 2017 s-a ridicat problema modernizării sistemului 112. El a menţionat că din august anul trecut s-a mers dintr-o contestaţie în alta.

Aproximativ doi ani

"Pot începe demersurile de implementare a modernizării sistemului 112, care este pe termen mediu, pentru că va dura aproximativ doi ani după calculele pe care le avem până ce sunt implementate măsurile de modernizare - a softului, a sistemului de localizare, a infrastructurii şi a calculatoarelor care sunt învechite, cu softul învechit. Asta nu înseamnă că luăm măsura pe termen scurt de introducere a AML, că noi trebuie să aşteptăm doi. Din discuţiile pe care le-am avut rezultă că în cazul în care adoptăm măsurile pe termen scurt (...) vom putea deja să folosim sistemul AML cu limitările sale care există (...) şi pe care sperăm să-l introducem în cursul acestui an", a arătat Raed Arafat.

Citește și Ce resurse are STS, serviciul care ar fi trebuit să localizeze apelul Alexandrei

Preşedintele Comitetului interministerial a menţionat şi măsurile pe termen mediu, respectiv finalizarea implementării noului sistem informatic 112 şi înlocuirii infrastructurii sistemului, îmbunătăţirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situaţii de urgenţă deosebite, precum cele de răpire, dezvoltarea unui program de pregătire a dispecerilor din cadrul dispeceratelor integrate, regionale, care preiau apelurile 112.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

e-Factura
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia
Vodca Stolichnaya

Vodca Stolichnaya, victima colaterală a lui Putin

Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...

Tramvai / Foto: Freepik

Transportul public în Belgrad devine gratuit

Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...

Bursa / Foto: Freepik
Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Arbore de cacao / Foto: Alliance of Bioversity International and CIAT / Flickr

Criza globală la cacao: prețurile s-au triplat în 2024

Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...

Scuterul care avea montat pe el sxplozibilul / Foto: Captură video
Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu
Parlament
Foto: Pexels.com

Lovitură în Marea Britanie pentru fraţii Tate

Poliția britanică poate confisca aproape 2,7 milioane de...

foto ilustrativ: pexels.com

pixel