Prezent joi seara la TVR 1, Ludovic Orban a fost întrebat dacă România se află în prezent într-o criză alimentară.
"Deocamdată nu. Încercăm să adaptăm toate măsurile pentru a evita o astfel de situaţie. Trebuie să fim extrem de atenţi, este o secetă foarte puternică ce a afectat multe culturi. Încercăm să adoptăm măsuri care să permită irigarea unei suprafeţe cât mai mari, pentru a reduce consecinţele negative ale secetei asupra recoltelor. De asemenea, încercăm să găsim forme de sprijin pentru fermierii care sunt afectaţi de secetă şi încercăm să susţinem cât de mult posibil sectorul agricol în perioada asta", a spus Orban.
Întrebat dacă se ia în calcul oprirea exportului la grâu, premierul a precizat: "Da, cel puţin la grâu, pentru că în luna martie au fost nişte cifre de export neaşteptate. S-au exportat sute de mii, aproape 700.000 de tone de grâu, din cauza faptului că a crescut preţul şi este o cerere mare. Noi nu ne putem permite să lipsim România de cantităţile de grâu necesare pentru asigurarea consumului zilnic până la recoltă".
Citește și Finanțele analizează amânarea unor cheltuieli pentru 2021
Pe de altă parte, Orban a declarat că sunt probleme cu produsele din lapte, care nu se vând şi nu înţelege de ce există o cerere redusă pentru legume.
"În alte zone aş putea spune chiar că sunt produse care nu se vând. Avem o mare problemă cu laptele din cauza reducerii producţiei de produse lactate a mai multor producători. Sunt mari cantităţi de lapte care nu sunt achiziţionate şi aici căutăm soluţii pentru a susţine fermele cu vaci de lapte. (...) Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi specialişti s-a schimbat un pic cererea în privinţa alimentelor. O cerere mai redusă în ceea ce priveşte produsele vegetale. De exemplu, avem legumicultori care nu pot să îşi vândă producţia de legume, de castraveţi, de salată şi de alte produse. Aici va trebui să intervenim. E o înclinare mai mult spre produse mai degrabă procesate, decât spre produse proaspete, o înclinaţie pe care nu o înţeleg. Acum e primăvară, venim după iarnă, suntem devitaminizaţi, organismul are imunitatea mai scăzută şi are nevoie de foarte multe produse proaspete", a afirmat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...