Bursa de la București a început săptămâna în scădere: Roșu pe linie
Bursa de la București nu a...
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că Serbia interzice începând de joi exportul de grâu, porumb, făină şi ulei, ca urmare a creşterii preţurilor şi a cererii acestor produse pe piaţa internaţională în urma războiului din Ucraina, scru agențiile de presă. Vucic a anunţat de asemenea o reducere cu 20% a taxelor pe combustibili, pentru a compensa astfel din creşterea preţurilor acestora, ceea ce va implica o pierdere de 35 de milioane de euro pe lună pentru bugetul de stat.
Serbia, ţară candidată pentru aderarea la UE, nu s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Belgradul şi Moscova având în mod tradiţional relaţii apropiate. De asemenea, Serbia este aproape complet dependentă de gazul rusesc, iar compania rusă Gazprom deţine 51% din acţiunile societăţii petroliere sârbe NIS.
Incertitudini privind redresarea economică
Un studiu Coface arată că războiul din Ucraina a declanşat tensiuni pe pieţele financiare şi a crescut drastic incertitudinea cu privire la redresarea economiei globale. Preţurile mai mari ale mărfurilor intensifică ameninţarea unei inflaţii ridicate şi de lungă durată, care creşte riscurile de stagflaţie şi tulburări sociale.
Citește și Criză alimentară. Bulgaria știe ce trebuie să facă. Are un plan
"Economiile europene sunt cele mai expuse riscului: la momentul realizării acestei analize, Coface estimează o inflaţie suplimentară de cel puţin 1,5 puncte procentuale în 2022, în timp ce creşterea PIB-ului ar putea fi redusă cu 1 punct procentual. Împreună cu o reducere completă a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti, aceasta ar putea costa cel puţin 4 puncte din PIB, conducând astfel creşterea PIB-ului UE aproape de zero - şi posibil în teritoriu negativ - în 2022", arată studiul.
Prețurile vor rămâne ridicate
Rusia este al treilea producător mondial de petrol, al doilea producător de gaze naturale şi unul dintre primii cinci producători de oţel, nichel şi aluminiu. "Este, de asemenea, cel mai mare exportator de grâu din lume (aproape 20% din comerţul global). Ucraina este un producător cheie de porumb (al şaselea ca mărime), grâu (al şaptelea), floarea soarelui (primul) şi se numără printre primii zece producători de sfeclă de zahăr, orz, soia şi rapiţă", arată cercetarea.
"Deşi preţurile ridicate ale mărfurilor au fost unele dintre riscurile deja identificate ca fiind potenţial perturbatoare pentru redresare, escaladarea conflictului creşte probabilitatea ca preţurile mărfurilor să rămână mai ridicate pentru mult mai mult timp. În plus, actualul conflict intensifică ameninţarea unei inflaţii ridicate şi de lungă durată, crescând astfel riscurile de stagflaţie şi tulburări sociale atât în ţările avansate, cât şi în cele emergente", se precizează în raport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Comerţul online ia amploare în Germania.
O situația similară s-a înregistrat și în luna mai, când...
Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Analistul economic Adrian...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...