Criză alimentară. Serbia pun STAVILĂ: Nimic nu mai iese din țară

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Mai bine stau la tine în cămară până se mai calmează lucrurile
Mai bine stau la tine în cămară până se mai calmează lucrurile
Mai întâi a fost Ungaria care a luat o decizie similară, apoi Bulgaria a anunțat că va cumpăra peste un milion de tone de cereale de la producătorii interni, iar acum Serbia. Spectrul unui deficit de produse alimentare, consecință a mai multor factori, inflație, la preșurile care au luat-o razna pe fondul războiului din Ucraina, determină statele să ia măsuri de protecție.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat că Serbia interzice începând de joi exportul de grâu, porumb, făină şi ulei, ca urmare a creşterii preţurilor şi a cererii acestor produse pe piaţa internaţională în urma războiului din Ucraina, scru agențiile de presă. Vucic a anunţat de asemenea o reducere cu 20% a taxelor pe combustibili, pentru a compensa astfel din creşterea preţurilor acestora, ceea ce va implica o pierdere de 35 de milioane de euro pe lună pentru bugetul de stat.

Serbia, ţară candidată pentru aderarea la UE, nu s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Belgradul şi Moscova având în mod tradiţional relaţii apropiate. De asemenea, Serbia este aproape complet dependentă de gazul rusesc, iar compania rusă Gazprom deţine 51% din acţiunile societăţii petroliere sârbe NIS. 

Incertitudini privind redresarea economică

Un studiu Coface arată că războiul din Ucraina a declanşat tensiuni pe pieţele financiare şi a crescut drastic incertitudinea cu privire la redresarea economiei globale. Preţurile mai mari ale mărfurilor intensifică ameninţarea unei inflaţii ridicate şi de lungă durată, care creşte riscurile de stagflaţie şi tulburări sociale.

Citește și Criză alimentară. Bulgaria știe ce trebuie să facă. Are un plan

"Economiile europene sunt cele mai expuse riscului: la momentul realizării acestei analize, Coface estimează o inflaţie suplimentară de cel puţin 1,5 puncte procentuale în 2022, în timp ce creşterea PIB-ului ar putea fi redusă cu 1 punct procentual. Împreună cu o reducere completă a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti, aceasta ar putea costa cel puţin 4 puncte din PIB, conducând astfel creşterea PIB-ului UE aproape de zero - şi posibil în teritoriu negativ - în 2022", arată studiul.

Prețurile vor rămâne ridicate

Rusia este al treilea producător mondial de petrol, al doilea producător de gaze naturale şi unul dintre primii cinci producători de oţel, nichel şi aluminiu. "Este, de asemenea, cel mai mare exportator de grâu din lume (aproape 20% din comerţul global). Ucraina este un producător cheie de porumb (al şaselea ca mărime), grâu (al şaptelea), floarea soarelui (primul) şi se numără printre primii zece producători de sfeclă de zahăr, orz, soia şi rapiţă", arată cercetarea.

"Deşi preţurile ridicate ale mărfurilor au fost unele dintre riscurile deja identificate ca fiind potenţial perturbatoare pentru redresare, escaladarea conflictului creşte probabilitatea ca preţurile mărfurilor să rămână mai ridicate pentru mult mai mult timp. În plus, actualul conflict intensifică ameninţarea unei inflaţii ridicate şi de lungă durată, crescând astfel riscurile de stagflaţie şi tulburări sociale atât în ţările avansate, cât şi în cele emergente", se precizează în raport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel