Criza din Franța face ravagii: Euro s-a prăbușit

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
euro vs dolar. Foto: pexels.com
euro vs dolar. Foto: pexels.com
Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față de dolar, în contextul incertitudinilor politice din Franța, a doua cea mai mare economie a UE. 

Guvernul condus de Michel Barnier, care a apelat la articolul 49.3 din Constituție pentru adoptarea bugetului Securității Sociale, se confruntă acum cu o posibilă moțiune de cenzură.

Investitorii se tem de o prăbușire a guvernului

În aceste condiții, cursul euro a scăzut cu 0,6% față de dolar, ajungând la 1,0470 USD, și cu 0,21% în raport cu lira sterlină, până la 82,87 pence pentru un euro. Tensiunile politice din Franța, determinate de decizia premierului Barnier de a impune prin articolul 49.3 bugetul pentru Securitatea Socială, au dus la depunerea anunțată a unei moțiuni de cenzură.

Marine Le Pen, liderul grupului Rassemblement National (RN) din Adunarea Națională, a declarat că formațiunea sa va depune o moțiune de cenzură proprie și va sprijini toate alte eventuale moțiuni, nclusiv cele ale stângii.

Concesii insuficiente

Deși Barnier a acceptat luni una dintre cererile RN, partidul de extremă dreapta a insistat și asupra renunțării la dezindexarea pensiilor. "În cazul în care guvernul cade, ar putea urma reduceri bugetare și alte măsuri de austeritate care ar afecta creșterea economică", a explicat Kathleen Brooks, analistă la XTB.

Mai mult, dacă Rassemblement National ajunge la putere în urma unor noi alegeri, există îndoieli că ar putea reduce deficitul public francez, care depășește în prezent 6% din PIB.

Reacțiile investitorilor

Inițial, concesiile făcute de guvern au fost salutate de investitori, însă strategii Saxo Bank atrag atenția că, odată cu intensificarea tensiunilor politice, piețele financiare manifestă îngrijorare. "Deși premierul Barnier a încercat să calmeze tensiunile prin măsuri punctuale, strategia politică a RN a alimentat o escaladare a instabilității politice în Franța", au precizat aceștia.

Pe piața obligațiunilor, diferența dintre randamentul titlurilor de stat franceze pe 10 ani și cele germane, indicator cheie al încrederii investitorilor, s-a mărit la peste 87 de puncte de bază (0,87%).

"Instabilitatea politică a generat o creștere a dobânzilor, care au revenit la 2,91% (+0,70%), spulberând calmul anterior. Spread-ul dintre obligațiunile franceze și cele germane s-a extins, reflectând sancțiunile piețelor față de lipsa de viziune și incertitudinea în creștere. Obiectivul de reducere a deficitului public la 5% până în 2025 rămâne un reper crucial pentru recâștigarea încrederii", au adăugat analiștii.

Dolarul, susținut de tensiunile geopolitice și economice

În același timp, dolarul american a câștigat 0,85% față de lira sterlină, situându-se la 1,2627 USD pentru o liră. Moneda americană a fost susținută de declarațiile recente ale fostului președinte Donald Trump, care a amenințat cu impunerea unor taxe vamale de 100% asupra țărilor din grupul BRICS, inclusiv Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Aceste state explorează posibilitatea creării unei monede comune pentru a reduce dependența de dolar.

"Ceea ce se întâmplă sugerează că dominanța dolarului nu mai este voluntară, ci impusă de Statele Unite", a explicat Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank.

În plus, activitatea industrială din SUA, deși încă în scădere, s-a dovedit mai bună decât așteptările, oferind un sprijin suplimentar pentru dolar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel