Persyn, în vârstă de patruzeci se numără printre cei aproape 130 de colegi de breaslă din totalul de 400, care s-au văzut nevoiți să își renegocieze contractele anuale cu furnizorii de energie înainte de 31 octombrie, la prețuri care le pun în pericol activitatea.
"Anul trecut am plătit 90.000 de euro. Viitoarele facturile ar urma să fie cuprinse între 350.000 și 500.000 de euro", a detaliat agricultorul a cărui fermă, situată în regiunea Somme produce 6.000 de tone de cicoare pe an. "Dacă se atinge limita superioară, adică 30% din cifra noastră de afaceri, întreprinderea noastră moare", a avertizat el. "Am vrut ca fiul meu să preia ștafeta, acum nu mai vreau să-l supun acestui chin”, a adăugat el.
Producția este deosebit de mare consumatoare de energie: plantate primăvara, rădăcinile de andive sunt depozitate, după ce ajung la maturitate, în magazii frigorifice și ținute acolo câteva luni înainte de a fi cultivate "camere de creștere", încălzite timp de 21 de zile.
"Acești producători nevoiți să-și renegocieze contractele riscă să intre în faliment cât de curând. Dar dacă prețurilor nu vor scădea, se vor închide și celelalte afaceri”, a atras atenția Stéphane Jacquet, director al Asociației producătorilor francezi de andive (Apef).
Industria franceză de resort, care are 4 000 de angajați, în principal femei necalificate, produce 150 000 de tone pe an, adică 85% din producția mondială. "În multe zone, această industrie este singura care oferă locuri de muncă localnicilor. Unii dintre angajații mei lucrează aici de treizeci de ani, așa că multe familii sunt acum pe datorie", spune Persyn.
În regiunea Hauts-de-France, care reprezintă 95% din producție, "am pierdut cărbunele, să nu pierdem și andivele”, a venit în completare alt producător, Daniel Bouquillon, a cărui fermă, la Vélu, în Pas-de-Calais, se află la a patra generație. Producătorii cer guvernului un plafon, un spijin, fără de care "tarifele propuse sunt nesustenabile", insistă Stéphane Jacquet. Problema este "dacă Executivul vrea cu adevărat să salveze andiva franceză", spune Jacquet.
Xavier Bertrand, șeful regiunii Hauts-de-France, și-a ridicat și el vocea, alertând Ministerul Tranziției Ecologice la jumătatea lunii octombrie "în legătură cu pericolul ca numărul de falimente să crească amenințător" în acest sector de activitate.
"Oamenii mănâncă cicoare iarna. Cu temperaturi atât de ridicate, consumatorii preferă legumele de vară", deplânge Daniel Bouquillon.
De asemenea, cultivatorii de anghinare trebuie să anticipeze aplicarea legii Agec la sfârșitul anului 2024, care va însemna sfârșitul pungilor de plastic transparente și respirabile. "Trebuie să găsim o soluție, dar deocamdată nu avem una", oftează Stéphane Jacquet.
Citește și O comună din Spania refuză să devină ”cea mai frumoasă” din țară VIDEO
Unul dintre, dacă nu chiar cea mai frumoasă comună din Spania? Nu, mulțumesc. Siurana, o încântătoare așezare din sudul Cataloniei, se ferește de astfel de premii și titluri, scrie La Vanguardia.
Primarul comunei de care aparține Siurana a refuzat recent să permită ca localitatea pe cara o păstorește să fie inclusă pe lista celor mai frumoase așezări din Spania. Primarul și locuitorii se tem că acest premiu le va face rău, provocând un val uriaș, un adevărat un tsunami de turiști.
Satul este deja cunoscut ca o destinație turistică de primă mână. În luna august, nu mai puțin de 1.800 de vizitatori au venit să străbată agale străzile și ulițele din Siurana, care are doar 30 de locuitori. Situat la o altitudine de 500 m, satul este, de asemenea, un loc bine cunoscut pentru drumeții. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...