Criza energiei din Australia pune companiile pe fugă. Se mută în alte țări

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Soluții extraordinare pentru oamenii de afaceri australieni
Soluții extraordinare pentru oamenii de afaceri australieni
Cei mai mari producători de materiale de construcții din Australia reduc producția, cresc prețurile și iau în considerare mutarea producției în străinătate pentru a face față creșterii facturilor la electricitate și gaz, ceea ce sporește presiunea asupra guvernului pentru a rezolva criza energetică a țării.

Directorii executivi ai Brickworks Ltd, cel mai mare producător de cărămizi din țară, și Boral Ltd, cel mai mare producător al majorității celorlalte materiale de construcții, au anunțat aceste schimbări, în timp ce noul guvern laburist australian se străduiește să consolideze aprovizionarea cu energie electrică și să reducă prețurile la electricitate.

Prețurile la electricitate au crescut vertiginos în Australia din cauza unei penurii de producție pe bază de cărbune din cauza întreruperilor planificate și neplanificate, ceea ce a crescut cererea la producția pe bază de gaze, în același timp cu creșterea cererii de gaze pentru încălzire în timpul unui val de frig.

Scumpirile au fost exacerbate de prețurile record la cărbune și gazer la nivel mondial, alimentate de sancțiunile împotriva Rusiei. Sectorul manufacturier australian de 100 de miliarde de dolari australieni (70 de miliarde de dolari), un mare consumator de electricitate și gaze, este, prin urmare, expus la creșterea costurilor, în special cele cu contractele energetice mai ieftine și pe termen lung care se apropie de sfârșit.

Brickworks, de exemplu, are contracte de gaze cu Santos Ltd. cu o medie de 10 dolari australieni pe gigajoule, blocate pe doi ani, în comparație cu prețul maxim actual de 40 de dolari australieni impus de guvern. "Dacă ar trebui să plătim (actualul preț la vedere) la sfârșitul contractului nostru, probabil că am închide fabricile și am muta producția în străinătate", a declarat Lindsay Partridge, directorul general al Brickworks.

Diferență uriașă de prețuri

Brickworks plătește doar 3 dolari pe gigajoule pentru gazul din SUA, unde deține compania Glen-Gery Corp., producător de cărămidă cu sediul în Pennsylvania. "Dacă ne întoarcem și trebuie să plătim 40 de dolari australieni, iar eu pot cumpăra benzină în SUA cu 3 dolari, este o ecuație destul de ușor de rezolvat", a spus dl Partridge.

SUA generează doar o șesime din veniturile Brickworks din materiale de construcții, dar compania ar putea economisi bani dacă și-ar expedia produsele în Australia, a adăugat el. Boral, care și-a redus prognoza de profit anual în luna mai, în parte din cauza costurilor energiei, a declarat pentru Reuters că și-a redus operațiunile din cauza "vitezei și amplorii schimbărilor de preț la energie".

"Am fost forțați să reducem temporar unele zone ale operațiunilor noastre și, din păcate, nu am avut altă soluție decât să transferăm creșterile direct clienților", a declarat directorul general Zlatko Todorcevski într-un e-mail pentru Reuters, fără a preciza dimensiunea sau produsele afectate de reduceri. "De asemenea, a trebuit să accelerăm planurile de revizuire a cheltuielilor generale pentru a compensa aceste provocări inflaționiste."

Boral a salutat mișcarea de săptămâna trecută a operatorului pieței de energie din Australia de a limita prețurile angro la electricitate și de a prelua controlul asupra aprovizionării cu energie electrică, însă Todorcevski a declarat că măsurile temporare "nu oferă încredere pe termen lung marilor producători".

Business Council of Co-Operatives and Mutuals a declarat luna aceasta că producătorii trebuie să aleagă între a închide "operațiuni neprofitabile" și a transfera costurile în creștere către consumatori, în condițiile în care facturile la energie au crescut cu peste 600% în câteva luni.

Citește și Germania își repornește centralele pe cărbune

Incitec Pivot, cel mai mare producător de îngrășăminte din Australia, a anunțat că își va închide fabrica din Brisbane la sfârșitul anului 2022, deoarece nu a reușit să găsească un contract de gaze la prețuri accesibile.

Controlul exporturilor de gaze

Cea mai recentă criză a evidențiat necesitatea unei aprovizionări mai mari cu gaze naturale interne pentru o țară care este cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume. Producătorii au cerut de mult timp controlul exporturilor de gaze sau rezervarea gazelor pentru piața internă. Prețurile la gaze s-au mai mult decât triplat din 2014, când Australia a început să exporte GNL de pe coasta de est.

În Australia de Vest, unde 15% din gaz este rezervat pentru consumul local, prețurile interne sunt o fracțiune din prețul plafonat de pe Coasta de Est. "Există cu siguranță un apel puternic din mai multe părți pentru a se face ceva și mulți oameni arată spre controlul exporturilor de gaze", a declarat Tennant Reed, director de politică energetică la Australian Industry Group.

Noul ministru australian al resurselor, Madeleine King, a declarat că toate opțiunile sunt pe masă pentru a rezolva problemele legate de aprovizionarea cu gaze. Guvernele succesive s-au opus anterior unei rezerve de gaze pe coasta de est, sub presiunea producătorilor de gaze care spun că structura ar descuraja noi investiții.

"Aceasta este o problemă pe care am ridicat-o acum 10-12 ani cu guvernul laburist anterior, cu privire la permiterea exportului întregului gaz și conectarea coastei de est a Australiei la piețele internaționale", a declarat dl Partridge, directorul executiv al Brickworks. "Acum totul este din nou pe drumul cel bun."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie

pixel