Criza prețurilor la energie. Mircea Coșea: Guvernanții nu înțeleg NIMIC. Au o singură soluție

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Populația începe să înțeleagă în ce situație a fost adusă
Populația începe să înțeleagă în ce situație a fost adusă
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre criza prețurilor la energie, despre cauzele acesteia, afirmând că guvernanții, de la noi și de la Bruxelles nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă, spre deosebire de populație care și-a dat seama de situația în care a fost adusă.

”Deocamdată nu există nici un fel de garanție că principalele cauze ale acestei crize energetice care se înrăutățește din ce în ce mai mult sunt într-o perioadă de atenuare. Din contră. Cauzele încep să fie foarte acute, ele se vor dezvolta în continuare, pentru că există câteva condiții care nu sunt rezolvate”, a declarat profesorul de economie într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3. 

Nu acelea sunt principalele cauze

În primul rând, a continuat Mircea Coșea, ”cei care ne conduc astăzi, indiferent că sunt guvernanți sau sunt la nivelul Comisiei Europene sau chiar la șefia principalelor instituții financiare internaționale, FMI, Banca Mondială, nu înțeleg nimic. Nu înțeleg că, deocamdată, populația a început să înțeleagă mai bine situația în care ne-au adus decât propriile lor analize pe care le fac și nu pot să mai înțeleagă de ce nu se pot lua măsuri adevărate pentru încetarea acestei situații. 

Cauzele pe care aceste instituții le promovează și care încep să fie din ce în ce mai mult taxate de războiul din Ucraina se dovesc a nu fi principalele cauze. Principalele cauze se ascund în criza sistemului, în criza sistemului neoliberal de dezoltare, unde nu există nici un fel de posibilitate de eliminare a inegalităților”, a subliniat profesorul. 

Există vreo soluție pe care guvernanții ar putea să o ia, în afara celor care au fost deja aplicate, dar care au venit cu întârziere?

În România nu s-au luat măsuri 

”Deocamdată în România nu s-au luat măsuri. În România s-au făcut niște continuări ale ideilor care au fost promovate la nivel de birocrație bruxelleză, pentru că nu există nici un fel de argument tehnic, economic, rațional, până la urmă, care să punâ în discuție situații care se explică prin solidaritate economică, energetică sau prin altceva. 

Singura posibilitate pe care Guvernul român o are în momentul de față este de a înțelege că dispune de resurse proprii pentru a atenua pentru populația României efectele acestei crize care nu trebuie să fie în România la fel de puternice ca în restul Europei, pentru că România este una dintre cele trei țări europene care deține două resurse importante: energie și alimente. Nu avem nici un motiv pentru a prelua aceste unități de măsură răspândite în întreaga Europă, în condițiile în care Europa nu este unitară. Una este economia României, alta este economia Germaniei. 5% reducere a consumului de energie în România este tragedie pentru noi. În Germania, nu contează. Deci, lucrurile trebuie să fie clarificate în momentul în care Guvernul României va ajunge să înțeleagă că are nevoie de o poziție proprie bazată pe ceea ce înseamnă interesul național, a concluzionat Mircea Coșea. 

Citește și Este bine să ținem banii în bancă? Mircea Coșea oferă răspunsul așteptat de mulți români

n altă ordine de idei, Mircea Coșea a recunoscut că, în condițiile în care situația economică a României este la pământ, el nu vede ”luminița de la capătul tunelului”, „Se va ajunge în situația care se numește faliment personal. Persoana în cauză nu va mai putea face față niciunei plăți. Banca va impune un control asupra veniturilor persoanei care a contractat creditul, va trebui să aprobe orice cheltuială – cumpărături de la supermarket precum mâncare, articolele pentru copil etc. Astfel, încearcă să-l aducă pe cetățean în situația de a plăti creditul, dar nu va reuși, pentru că nu există vreo speranță că la nivelul guvernului se vor găsi soluții pentru două probleme grave – cheltuieli enorme pentru plata datoriilor – dobânzi de 45 de mld. lei și deficitul balanței comerciale – nu reușim să exportăm mărfuri care să reducă importurile. Importăm îngrășăminte pentru că am distrus fabrici. Nu am reușit să facem procesare în țară, importăm materie primă, asta e cel mai grav. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel