Cu cât ar putea crește alocațiile de la 1 ianuarie
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Alocații de 300 lei? Buget cu SCANDAL în parlament
Alocații de 300 lei? Buget cu SCANDAL în parlament
Alocațiile ar putea crește de la 1 ianuarie.

Surse din Guvern au declarat pentru Antena3 că alocațiile vor crește de la 1 ianuarie. Creșterea acestora va fi făcută cu rata inflației, adică 5,1%. Mai exact, alocația copiilor va crește cu 12 de lei.

În acest moment, copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, primesc de la stat o alocație în valoare de 243 de lei. După majorarea de la 1 ianuarie 2023, copiii vor primi lunar 255 de lei.

În privința copiilor între 0-2 ani, alocațiile vor fi majorate cu 30 de lei. De la 600 de lei, copiii vor primi 630 de lei.

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

Un proiect de modificare a Legii 277/2010 privind alocațiile și ajutoarele sociale vizează acordarea de bani pentru mai multe categorii de persoane cât și majorarea considerabilă a sumelor acordate, a fost adoptat tacir de Senat.

Printre modificările propuse, se numără și dublarea alocației pentru familiile cu venituri reduse, dorindu-se astfel încurajarea natalității.

Dat fiindcă natalitatea este în cădere liberă în România, autoritățile doresc să promoveze, prin acest proiect de lege, dublarea alocațiilor pentru familiile cu venituri reduse, care au în întreținere copii, această alocație fiind denumită ”alocație pentru susținerea familiei”.

În expunerea de motive a modificării se spune că alocația pentru susținerea familiei nu a mai fost actualizată de aproape 7 ani, în condițiile în care creșterea prețurilor a fost constanța, iar în anul 2022 se prefigurează cea mai mare inflație din ultimul deceniu.
 
De asemenea, raportarea alocației prevăzută de Legea 277/2010 la indicatorul social de referință, care abia recent a suferit o majorare egală cu inflația din anul precedent, determina o valoare a alocației pentru susținerea familiei cu valoare extrem de mică, care nu poate fi considerată nici sprijin pentru familii și nici un instrument de politică publică pentru încurajarea natalității.

”Pentru a răspunde acestei probleme, prezenta propunere legislativă are în vedere o majorare cu 100% a alocației pentru sprijinirea familiilor, pentru toate categoriile de beneficiari prevăzuți de lege, de la familiile cu un copil și până la familiile cu patru sau mai mulți copii”, se mai spune în expunerea de motive.
 
Mai mult, în același document se mai spune că: ”De asemenea, în vederea actualizării categoriilor de beneficiari, propunem și majorarea cu 100% a limitelor eligibilității beneficiarilor și a nivelului de alocație, în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dat fiind că în ultimii 7 ani nivelul salariului minim pe economie s-a majorat în fiecare an, astfel încât numărul de beneficiari ai legii s-a redus de la un an la altul”.

Câți bani vor primi familiile în funcție de numărul copiilor 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel