Cu cât vor crește pensiile până în 2021. La cât ajunge punctul de pensie

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Anumiți lucrători din insudtria navala se vor putea pensiona anticipat
Anumiți lucrători din insudtria navala se vor putea pensiona anticipat
Noua lege a pensiilor prevede că până în 2021, anul când va intra în vigoare, pensiile actuale să se recalculeze, conform prevederilor noii legi. Adică se vor lua în considerare noua formulă de calcul, noua structură a pensiei minime și tipurile de pensii existente la acea dată, prin raportare la prevederile actuale.

Regulile de recalculare stabilesc că nicio pensie recalculată nu va putea fi mai mică decât valoarea deja în plată. Mai exact, nicio pensie nu va scădea, ca urmare a recalculării, chiar dacă, pe noile formule, ar rezulta asta. În orice caz, nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât nivelul pensiei minime. La rândul ei, pensia minimă nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (nu știm cât va fi atunci, dar raportat la valoarea actuală, asta înseamnă 922,5 lei). Ca idee, pensia minimă acum este, de fapt, indemnizația socială pentru pensionari, a cărei valoare este acum de 704 lei.

Dacă și salariul minim va mai crește, până în toamna lui 2021, ceea ce e posibil să te întâmple, având în vedere creșterile constante ale ultimilor ani, atunci pensia minimă va sări de 1.000 de lei, iar nicio pensie aflată acum în plată și recalculată nu va putea fi mai mică de 1.000 de lei, pentru că așa prevede Legea nr. 127/2019.

Cum obții pensie de invaliditate sau pensie de boală

Creșterea punctului de pensie

Punctul de pensie este la ora actuală de 1.265 lei. Potrivit noii legi a pensiilor, va tot crește în următoarea perioadă, până când, în toamna lui 2021, va ajunge la 1.875 de lei. Punctul de pensie va fi folosit înt-un alt mod la calcularea pensiilor decât acum, pentru că formula de calcul în sine se va schimba.

Ținând cont de toate acestea, recalcularea va putea însemna, pentru unii, sume semnificative în plus, din moment ce nicio pensie nu va putea fi sub limita de 45% din salariul minim brut. Sau va putea să nu însemne diferențe mari de bani, în cazul altor pensionari.

Nu trebuie ignorat efortul recalculării tuturor pensiilor aflate acum în plată. Chiar Legea nr. 127/019 prevede ca, în 2019, Casa Națională de Pensii Publice să angajeze oameni și să primească bani pentru dotarea cu mobilier, logistică, consumabile, tehnică de calcul, medii de stocare și comunicații. Fără toate acestea, practic, recalcularea tuturor pensiilor aflate acum în plată este dificilă și riscă să se întindă dincolo de toamna lui 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel