Cum ar putea bancherul Mario Draghi să scoată Italia din criză

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Fostul Președinte al Băncii Centrale Europene are sarcina ingrată să redreseze Italia de pe urma pandemiei de coronavirus, care încă face ravagii. 

Într-o scurtă analiză a publicației italiene Corrieredellasera sunt evidențiate trei posibile direcții pe care Mario Draghi le va urma în perioada mandatului său de premier.

1. „Datorii bune” și „datorii rele”. Viitorul premier se va axa pe eliminarea „datoriilor rele”, toxice pentru economia italiană, Draghi fiind mult mai atent decât predecesorul său în alocarea resurselor pentru domenii neproductive. „Datoria bună” - este cea care vizează investițiile în capitalul uman, în infrastructura crucială pentru producție și în cercetare. Dacă, pe de altă parte, aceleași resurse sunt utilizate în scopuri neproductive, se creează o datorie neperformantă.

2. Ajutoarele de stat. În ceea ce privește ajutorul acordat întreprinderilor, rețeta Draghi nu poate fi decât selectivă. „ Resursele nu sunt irosite pentru companiile care sunt sortite falimentului sau care nu au nevoie de ele”, a scris Draghi în Raportul întocmit pentru G30, un grup de reflecție internațional, publicat în decembrie anul trecut.
Draghi va trebui să îmbine refuzul acordării de ajutoare companiilor care nu mai au perspective cu politici active în domeniul ocupării forței de muncă. Adică, asistență și recalificare pentru lucrătorii sunt disponibilizați. Astfel, va evita compromiterea coeziunii sociale și creșterea șomajului.

3. Mediu și Digitalizare. Discursul lui Mario Draghi conține, de asemenea, două obiective care sunt în deplină concordanță cu filosofia UE pentru dezvoltarea durabilă: „Protecția mediului înconjurător, împreună cu reconversia industriilor și a stilului nostru de viață, este considerată de două treimi dintre cetățenii din cele 16 țări majore ca fiind prima în răspunsul guvernelor la cel mai mare dezastru sanitar din vremurile noastre”, a spus Draghi adăugând: „ Digitalizarea, impusă de schimbarea obiceiurilor noastre de muncă, accelerată de pandemie, este destinată să rămână o caracteristică permanentă a societăților noastre. 

Citește și: Mario Draghi, forțat să preia frâiele Italiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com

pixel