Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
După ce avionul depăşeşte viteza sunetului (circa 1.225 km/h), se creează unde de şoc. Presiunea aerului se modifică brusc şi se produce un fenomen sonor caracteristic, cunoscut sub denumirea de ”boom sonic”.
Două avioane supersonice T-38, care au decolat de la Centrul de Zbor ”Neil A. Armstrong”, un departament de cercetări situat în deşertul Mojave din California, au zburat la o distanţă de doar nouă metri unul de celălalt.
Un al treilea avion a avut misiunea de a fotografia, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generaţie, undele de şoc create de cele două supersonice, care au depăşit aproape în acelaşi timp viteza sunetului, a explicat NASA, agenţia spaţială difuzând la 5 martie imaginile realizate în decembrie, potrivit unui purtător de cuvânt.
În cazul avioanelor poziţionate unul în spatele celuilalt, cu un mic decalaj, ”undele de şoc au o formă diferită”, a explicat, într-un articol publicat pe site-ul NASA, Neal Smith, din cadrul AerospaceComputing Inc, o societate de inginerie care colaborează cu agenţia americană. ”Informaţiile obţinute ne-au ajutat într-adevăr să înţelegem mai bine felul în care interacţionează aceste unde de şoc”.
”Boom-ul sonic” provoacă mai multe inconveniente: nu doar că sperie persoanele aflate la sol, dar poate cauza pagube, cum ar fi spargerea ferestrelor.
Faptul că a fost posibilă realizarea unor imagini atât de detaliate ale undelor de şoc este un element ”crucial” pentru avionul X-59 în curs de construcţie la NASA, a explicat agenţia americană. Acest vehicul de zbor supersonic experimental va depăşi viteza sunetului producând ca efect sonor un simplu huruit.
O astfel de realizare ar putea duce la relaxarea restricţiilor de zbor şi la revenirea avioanelor supersonice comerciale, o premieră după retragerea Concorde în 2003. Unele state şi oraşe au interzis avionului supersonic de linie franco-britanic să le tranziteze spaţiul aerian în special din cauza disconfortului creat de boom-ul supersonic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...