Cum creează autoritățile iluzia că se preocupă de siguranța șoselelor
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Dezastrul din infrastructura rutieră ”rezolvată” cu o aplicație
Dezastrul din infrastructura rutieră ”rezolvată” cu o aplicație
Este deja un adevăr consacrat faptul că în România au loc cele mai multe accidente rutiere mortale la nivel european și tot un adevăr consacrat este și faptul că șoselele din țara noastră sunt cele mai proaste, cele mai neîngrijite și pline de gropi, acestea fiind și unele dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor. Infrastructura rutieră a României de fapt este ”sublimă dar lipsește cu desăvârșire”, ca să-l cităm pe Caragiale.

Soluția pentru aceste probleme ar fi pur și simplu ca autoritățile de resort se să preocupe de starea drumurilor, că doar acesta este și scopul pentru care au fost create. Însă se vine cu ”o soluție” care pare să spună că autoritățile habar nu au pe ce lume sunt. Este vorba despre o aplicație prin care șoferii pot semnala problemele întâlnite pe șosele, cum ar fi de pildă zonele de drum nemarcat, fără indicatoare rutiere sau gropi.

Săptămâna trecută Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care ar urma să modifice Legea 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră.

Aplicația este numită pompos sistem național de raportare voluntară a problemelor.

În document se spune că aplicația va ajuta autoritățile să colecteze informațiile din teren privind eventuale pericole.

Autostrada Moldovei - Amânări peste amânări. Drulă: ”Fractură peste coloana vertebrală a Moldovei”

Mai mult, noua ordonanță mai introduce un serviciu prin înființarea unei inspecții de siguranță rutieră ”specifică”. Ce înseamnă asta? Înseamnă că se vor angaja probabil oameni ca să meargă în inspecție la fața locului pentru verificarea unui drum sau tronson de drum existent, pentru a identifica condițiile periculoase, deficiențele și problemele care cresc riscurile de producere a accidentelor grave.

Mai mult, autoritățile au mai inventat un termen, cel al ”Evaluării siguranței rutiere pe categorii de siguranță”. Acest lucru înseamnă că Autoritatea Rutieră Română va trebui să facă prima evaluare a siguranței rețelei rutiere, pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson, până, cel târziu, la sfârșitul lui 2024, actualizând datele cel puţin o dată la cinci ani.

Lucrurile nu se opresc aici. Vor exista categorii de siguranță rutieră și rating de siguranță rutieră. 

Ne întrebăm lcu ce va ajuta șoferii aceste lucruri dat fiindcă aceste informații vor conduce la organizarea și efectuarea de inspecții de siguranță pe drumurile unde aceste niveluri sunt scăzute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel